• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.06.2022

Svečano otvoren poligon u Područnoj školi Tujnica

 

Danas je otvoren poligon u Područnoj školi Tujnica i tim povodom posjetu su upriličile ambasadorica Kraljevine Švedske Johanna Stromquist i ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

 „Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje. Danas ćemo imati priliku vidjeti na koji način su utrošena sredstva koja smo dodijelili općini Maglaj u cilju pružanja podrške. Veoma se radujem što ću imati priliku da vidim igralište koje je ovdje sagrađeno u okviru ove inicijative. Obići ćemo danas različita mjesta kako bismo vidjeli ostvarena poboljšanja zahvaljujući našoj podršci“, kazala je ambasadorica Stromquist.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH istakla je: „Mi često svjedočimo prilikom naših posjeta kako ljudi iz lokalnih zajednica izražavaju spremnost i vrlo rado učestvuju u aktivnostima s ciljem oporavka zajedničke budućnosti. Veoma smo zahvalni Vladi Kraljevine Švedske i Ambasadi Švedske na izdvojenim sredstvima za potrebe realizacije ove inicijative.“

Direktor Osnovne škole „Maglaj“ Osman Mujdža kazao je kako su učenici ovim projektom zaista sretni.

„Ovaj projekat će prije svega služiti zajednici, druženju stanovništva, u radu našim vannastavnim aktivnostima.  Škola je bila porušena 1992.godine, a 1999.godine upravo zahvaljujući Ambasadi Švedske ona je obnovljena. I evo ponovo se pojavljuju uz pomoć Misije OSCE-a, dakle  ne odlaze od nas. Učenici su zaista sretni. Nastava je završena, ali su ipak došli da podrže projekat i pripremili divan program za goste“, kazao je Mujdža.

Eldina Mehinagić, pomoćnica načelnika općine poželjela je dobrodošlicu gostima i zahvalila se na uspješno realiziranom projektu, koji ima veliki značaj za učenike Područne škole u Tujnici.

„Kada vidite ove osmijehe ovdje, vidite kolika je čast i zadovoljstvo raditi ovakve projekte. Budite sigurni, kada sumirate sve rezultate, bit ćete sretni što ste bili u Maglaju, dali svoj doprinos, a ova mladost to sigurno neće zaboraviti. Hvala vam zaista na uspješnoj saradnji i realiziranim projektima“, kazala je Mehinagić.

Predsjednik Vijeća MZ Liješnica Fahir Salkić zahvalio se donatorima na uspješnoj saradnji i realiziranom projektu.

„Poligon je prostor koji koriste sva djeca i mladi različitih nacija i to je ono po čemu smo posebno prepoznatljivi. Naše multikulturalnost i različitosti koje nas spajaju može biti primjer drugim općinama u BiH. Želimo da dosadašnja uspješna saradnja bude nastavljena i u budućnosti, a mi ćemo se truditi kao i uvijek da opravdamo vaše povjerenje“, kazao je Salkić.

Upriličena je posjeta i UG „Fojničani“ gdje je predstavljen rad i dosadašnji projekti ovog udruženja. U „Učionici mira“ učenici Područne škole Bradići/Fojnica pripremili su za goste kraći program.