• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.03.2022

Upriličeno svečano dizanje zastave BiH u Parku domovini

 

Medžlis Islamske zajednice Maglaj povodom 1. marta- Dana nezavisnosti, organizovao je svečano prvo dizanje zastave Bosne i Hercegovine na 42 metra visokom jarbolu u „Parku domovini“ u Maglaju.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, kao i zvaničnici Islamske zajednice. Prisutnima su se obratili ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić, načelnik općine Mirsad Mahmutagić, muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Maglaj Seid Omerović i glavni imam MIZ Maglaj Nevres-ef. Hodžić.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević je u svom obraćanju istakao da se zastava podiže zbog mladosti i zajedničke budućnosti.

„Svi mi okupljeni na ovom mjestu nošeni smo različitim vjerama i ideologijama, iz različitih političkih opcija, sijemo zajedničko sjeme patriotizma i ljubavi prema ovoj rodnoj grudi. To plemenito sjeme treba da nikne iz ove teške kore bosanske zemlje u srcima najmlađih za godine ispred nas“, poručio je muftija Dizdarević.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da podizanje bosanskohercegovačke zastave u Maglaju predstavlja značajan patriotski čin.

„Snage se moraju ujediniti, prevazići bilo kakve podjele, od političkih, nacionalnih, kulturoloških, ekonomski i bilo kakvih drugih i činiti jedan zajednički bosanskohercegovački front koji će ovu državu odbraniti, te načiniti modernom državom. I u toj državi svi njeni narodi će biti ravnopravni, jednaki na svakom njenom pedlju. To je zadatak nas danas, to je zadatak budućih generacija. Druge države nemamo i drugu državu i ne tražimo. Ali imamo potrebu da je jačamo, čime ćemo vjerovatno smanjiti i odlazak mladih ljudi izvan ove države i poboljšati standard svih naših građana. Izgradnja 'Parka domovini', izgradnja jarbola i podizanje bosanskohercegovačke zastave ovdje u Maglaju je također značajan patriotski čin“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Glavni imam Nevres ef. Hodžić kazao je da se ljubav prema domovini dokazuje spremnošću da je čuvamo.

„Neka se ljubav koju osjećamo prema domovini vidi na svakom koraku. Tu ljubav dokažimo poštovanjem državnih zakona i propisa, kao i spremnošću da je čuvamo, izgrađujemo i unapređujemo“, kazao je glavni imam Hodžić.

 

Snimak dizanja zastave možete pogledati OVDJE.