• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.04.2019

Pripadnici Litvanske vojne jedinice u posjeti općini Maglaj

 

Danas su pripadnici Litvanske vojne jedinice posjetili općinu Maglaj. Cilj posjete jeste obilježavanje 23. godišnjice pogibije vojnika Normunds Volteris, koji je 1996. godine izgubio život u okolini Maglaja. Oni su tokom rata bili u Maglaju kao pripadnici EUFOR-a u Danskom bataljonu Litvanske vojske. Normunds Volteris prvi je pripadnik vojske ove zemlje koji je poginuo u mirovnim snagama, a jedna od obrazovnih ustanova u Litvaniji nosi njegovo ime.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić poželio je prisutnima dobrodošlicu, predstavio općinu Maglaj i kazao: „ Želim vam se zahvaliti za sve što ste učinili za Bosnu i Hercegovinu i za Maglaj. Rado ćemo vam biti domaćini kad god se ukaže prilika.“

Nerijus Kundrotus, jedan od pripadnika Litvanske vojne jedinice, zahvalio se na srdačnom prijemu i na kratkoj prezentaciji Maglaja.

„ Hvala što ste izdvojili vrijeme za nas. Ovaj datum je za nas jako važan. Danas je dan kada je naš kolega, vojnik u našoj jedinici poginuo u okolini ovog grada. Razlog naše posjete i jeste prije svega odavanje počasti našem kolegi i odlazak na mjesto pogibije. Također, tu smo i da istražimo ideju da na 25. godišnjicu Litvanija izgradi spomenik koji će se postaviti u Maglaju, te na taj način uspostaviti bliže veze sa vašom općinom. Naša lična želja jeste da obiđemo i sva ona mjesta gdje smo bili 1996. godine kao članovi vojske Litvanije“- kazao je Kundrotus.

Nakon prijema kod Načelnika općine, zajedno sa delegacijom obišli su mjesto pogibije Normunds Volterisa i odali dužnu počast.