• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  30.11.2016

Organizacija iz Holandije u posjeti Općini Maglaj

Organizacija "Stichting Kinderhulp Voorne-Putten" i ove godine organizuje odlazak učenika maglajskih škola uzrasta od 9-12 godina u Holandiju. Danas je predsjednik navedene organizacije Arie Graafland sa svojim saradnicima, među kojima je i koordinatorica iz Maglaja Ivana Đonlić, posjetio Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića i predstavio njihov sistem rada.

"U Holandiji su odabrane određene porodice kod kojih će djeca biti smještena. Sve porodice su provjerene po izuzetno visokim kriterijima. Svaki drugi dan se organizuju aktivnosti tokom dvije sedmice. Djeca će imati odmor, edukaciju i mogućnost upoznavanja drugih običaja, tradicije, te otvoriti će svoje vidike ka nečemu drugačijem. Imamo veliko poštovanje prema Bosni i Hercegovini i bosanskoj tradiciji, drago nam je što je to uzvraćeno", istakao je predsjednik organizacije.

Načelnik nije krio svoje zadovoljstvo zbog posjete, posebno što se radi o djeci i mladim ljudima.

"Čast mi je što ste danas ovdje. Nadam se da ćemo imati priliku da uspješnoj sarađujemo. Ja vam se iskreno zahvaljujem za sve što ste do sada učinili za djecu i mlade ljude u Bosni i Hercegovini. Radi se o vrlo lijepim, humanim gestovima koje ja mnogo cijenim i naravno stojim na raspolaganju za bilo koju vrstu pomoći", naglasio je Općinski načelnik Mahmutagić.

Sastanku je prisustvovala i šefica Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti, Azra Čakrama i posebno istakla da lokalna zajednica pruža ruku prijateljstva, te da će rado ugostiti djecu Holandije u općini Maglaj. To će biti prilika da se upoznaju sa kulturnim spomenicima u gradu, ali i da zajedno obiđu druge historijski važne gradove poput Sarajeva i Mostara.