• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.10.2014

USAID FIRMA -Drugi poziv

Bespovratna sredstva za privatne kompanije u poplavama pogođenim područjima

FIRMA projekat financiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) poziva zainteresovana preduzeća da se prijave na drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava (grant) namjenjenih očuvanju radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Drugim pozivom za dodjelu bespovratnih sredstava proširujemo naše djelovanje na dodatne opštine i sektore. Uz pet opština obuhvaćenih prvim pozivom, Doboj, Doboj Jug, Domaljevac-Šamac, Maglaj i Šamac ovim pozivom se dodaju još dvije opštine, Gračanica i Bijeljina kao i dodatni proizvodni sektor – prehrambena industrija. Na ovaj poziv mogu se javiti sva preduzeća iz navedenih sedam opština čija je osnovna djelatnost proizvodnog, odnosno proizvodno-uslužnog karaktera (preduzeća iz proizvodnog lanca vrijednosti) uključujući i prehrambenu industriju.
FIRMA projekat je u periodu od septembra 2009 do avgusta 2014 pružao podršku malim i srednjim preduzećima u sektorima drvoprerade, lake metalne obrade i turizma. Dodatne informacije o FIRMA projektu možete naći na www.firmaproject.ba.
FIRMA projekat je nedavno produžen do maja 2015 kako bi pružio podršku privatnom sektoru u poplavama pogođenim područjima. Tokom perioda produženja FIRMA projekat će biti fokusiran na „Obnavljanje uslova za život i zapošljavanje u privatnom sektoru u područjima pogođenim poplavama.“ FIRMA će podržati preduzeća čija je osnovna djelatnost proizvodnog, odnosno proizvodno-uslužnog karaktera (kompanije iz proizvodnog lanca vrijednosti) uključujući i prehrambenu industriju.
FIRMA projekat će pružiti podršku privatnim preduzećima iz proizvodnog i proizvodno-uslužnog sektora, osim preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u proizvodnju opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja novu ili korištenu, opreme za policijske agencije ili agencije za provođenje zakona, opreme i usluga vršenja pobačaja, opreme za kontrolu vremenskih prilika, luksuzne robe i opreme za igre na sreću. FIRMA će podržati preduzeća u oživljavanju proizvodnih procesa, očuvanju radnih mjesta te održavanje njihove pozicije na tržištu.
Ciljevi i svrha pomoći kroz bespovratna sredstva
FIRMA projekat će podržati preduzeća iz privatnog sektora koje su pretrpjela štetu uzrokovanu poplavama u opštinama Doboja, Doboj Jug, Šamac, Domaljevac-Šamac, Maglaj, Gračanica i Bijeljina a koja spadaju ili u proizvodna ili uslužno-proizvodna (preduzeća iz proizvodnog lanca vrijednosti) preduzeća uključujući i prehrambenu industriju. Namjera je da se pomogne preduzećima koja imaju pet (5) ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014) i koja su pretrpjela štetu od poplava. Cilj je obezbjediti pomoć kroz bespovratna sredstva onim kompanijama za koje ta podrška znači sprečavanje neminovnog gubitka tržišta, proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.
U sklopu programa podrške preduzećima, FIRMA projekat će dodijeljivati bespovratna sredstva (grant) u rasponu od 15.000 do 40.000 KM, iako su mogući izuzeci, kako u smislu manjih, tako i u smislu većih iznosa.
Vise detalja mozete naci na ovome link-u: JAVNI POZIV