• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.11.2011

Prezentacija - mogućnosti proizvodnje i otkupa malina

23.11.2011. godine održan je Inicijativni sastanak i prezentacija mogućnosti saradnje u proizvodnji i otkupu malina sa poznatim otkupljivačem, Klas d.d. Sarajevo. Sastanku su pored predstavnika Službe za privredu, finansije i poduzetništvo Općine Maglaj, prisustvovali predstavnici Klasa-a d.d. Sarajevo te dvadesetak poljoprivrednih proizvođača i građana zainteresovanih za ovu proizvodnju.
Predstavnici Klas-a g-din Esad Babić, dipl.polj. i g-din Fikret Javorovac, ing.agr. održali su kratko predavanje i prezentaciju značaja, mogućnosti proizvodnje i otkupa malina, te odgovarali na pitanja prisutnih učesnika sastanka.
Podsjećamo da je sastanak bio inicijativnog karaktera i da je iskazano veliko interesovanje prisutnih poljoprivrednih proizvođača ali i spomenutog otkupljivača za preuzimanje proizvedenih količina.


Malina je zasigurno jedna od najperspektivnijih vrsta jagodastog voćna u BiH.
Uložena sredstva u podizanje zasada malina brzo se i sigurno vraćaju, te isto pruža velike mogućnosti za radno angažovanje, samozapošljavanje, izvor dodatne zarade, aktiviranje zapuštenih i neobrađenih poljoprivrednih površina i dr.