• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.06.2014

Predstavnici Vlade prijateljske Turske iz Odjela za Dijasporu u posjeti Medžlisu/Općini Maglaj

15. Juna, 2014. godine (nedjelja) u sjedištu Medžlisa Maglaj, Glavni maglajski imam h. Izudin ef. M. Kruško i Amela Hidić, prof. Predsjednica Koordinacionog odbora za pomoć i sanaciju štete na poplavljenome području pri Medžlisu Maglaj,primili su predstavnike Vlade prijateljske Turske iz Odjela za Dijasporu / YURTDISI TURKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BASKANLIGI i to: gosp. Murata GURBUZA i Sevilay UNAL i Omera Kadića iz Ankare.

Nakon upoznavanja sa stanjem u Maglaju nakon katastrofalnih poplava od strane domaćina, gosti iz Turske su se zanimali za konkretnu pomoć ugroženome stanovništvu. Glavni maglajski imam i predsjednica Koordinacionog odbora su predstavili prioritete pomoći i to: građevinski materijal za sanaciju podrumskih ploča, estriha i podova, kao i nabavku materijala za krečenje kuća i stanova.

Prijemu je prisustvovao i gosp. Jasmin Devedžić, pomoćnik opcinskog načelnika i član Izvršnog odbora Medžlisa Maglaj. Istaknuta je posebno dobra saradnja Islamske zajednice i Općine Maglaj u zajedničkoj koordinaciji pružanja pomoći stanovništvu čija su porodična imanja uništena, nedavnim poplavama.

Gosti su obećali pomoc i pružili punu podršku organima u Maglaju za što bržu normalizaciju života i oporavak nakon nezapamćene elementarne nepogode, koja je pogodila Maglaj i njegovu okolicu.