• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.06.2014

Informacija sa sastanka u organizaciji UNHCR-a

Dana 05.06.2014. godine u organizaciji UNHCR-a održana je prezentacija projekta " Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Anexa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma" u konferencijskog sali UNICIT, Sarajevo.
Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici UNHCR, UNDP-i u BiH, UNICEF,IOM, Hilfswerk Austrija, BHLS (Bosanski humanitarni logistčki servis,FLD ( Fondacija lokalne demokratije) i Vaša prava BiH, Ministarstava za ljudska prava i izbeglice BiH, predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice RS i Općina Bijeljima, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice . Na osnovu istih kriterija odobranim općinama pridružen je i Distrikt Brčko. Ispred Općine Maglaj, Općinskog načelnika prisustvovali su uposlenici u Službi BiSZ, opću upravu i društvene djelatnosti Biserniza Gračić i Anto Maglica.
Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje trajnih rješenja za najugroženije porodice raseljenih lica, manjinskih povratnika i žena-žrtava rata i to kroz timski rad i saradnju lokalnih vlasti, mjesnih zajednica, civilnog društva i projektnih partnera. Jedan od osnovnih zadataka je osnivanje timova na opštinskom nivou, sastavljenih od predstavnika opštinskih vlasti, organizacija civilnog društva i partnerskih organizacija koji će efikasno i transparentno identifikovati najugroženije porodice iz pomenutih kategorija, i kroz projektna sredstva obezbijediti konkretnu pomoć za njih.
Ova pomoć će obuhvatiti kreiranje radnih mjesta ili mogućnosti za samozapošljavanje zasnovanih na potrebama i mogućnostima svakog pojedinca , stiumulisanje i povezivanje individualnih proizvođača sa kompanijama kako bi se osigurao plasman proizvoda , izgradnju i sanaciju stambenih jedinica sa pratećom infrastrukturom, efikasnu i pravovremenu pravnu pomoć, te psiho-socijalnu integraciju povratnika u lokalne zajednice.
Pored individualne pomoći partneri će raditi i na poboljšanju kvaliteta socijalnog ambijenta. Zaključak sastanka je da se krene u što kraćem roku i pruži sva moguća pomoć u odabranim općinama koje su trenutno ugrožene od elementarne nepogode (poplave i klizišta).