• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.12.2013

Završna konferencija projekta “Past for the Future”

U petak, 29.11.2013. godine u sali općinskog vijeća Općine Maglaj uz učešće sudionika u projektu, osoba iz javnog i kulturnog života Maglaja i medija, održana je završna konferencija projekta “Past for the Future“.
Na početku konferencije, prisutnima su se obratili Mehmed Mustabašić – načelnik Općine Maglaj, Ismet Sarajlić – direktor REZ Agencije i ministar Mirko Trifunović – Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport vlade Zeničko-dobojskog kantona.
Zatim su prezentirani najvažniji rezultati svih radnih paketa projekta "Past for the future":
- Obnovljen je zaštićeni spomenik kulturne baštine (graditeljskog naslijeđa) “Delibegov han“ u Maglaju, do početka implementacije projekta potpuno devastiran i gotovo izgubljen.
- Unaprijeđene vještine krajnjih korisnika projekta kroz edukaciju iz pružanja usluge tipa Bed & Breakfast (Noćenje s doručkom), pa tako 20 maglajskih domaćinstava (sa ukupno 40 kreveta) nudi usluge noćenja s doručkom (B&B) turistima,
- Šest nevladinih organizacija implementiralo je svoje manje projekte finansirane iz fonda "Past for the Future" koji su za cilj imali produženje turističke sezone općine.
- Turistička ponuda i promocija grada i općine je obogaćena i unaprijeđena.

Kao jedna od završnih aktivnosti projekta, predstavljena je i distribuirana četverojezična brošura “Turistička ponuda općine Maglaj”.

Po završetku konferencije, upriličen je posjet obližnjem Delibegovom hanu, u kojemu je pripremljena i zakuska za učesnike konferencije – koji nisu krili oduševljenje izgledom i ambijentom obnovljenog objekta koji će, kao reprezentativni smještajni turistički kapacitet, uskoro biti uključen u turističku ponudu Maglaja i imati dodatne sadržaje koji će predstavljati okosnicu razvoja turizma općine Maglaj.
Projekt "Past for the Future" bio je odobren u okviru EU programa pod nazivom Pripremne radnje za očuvanje i obnovu kulturne baštine u području sukoba u zemljama Zapadnog Balkana za 2010. godinu. Ukupna vrijednost projekta je 299.450 eura, a započeo je 1. decembra 2011. godine i njegova implementacija trajala je dvije godine.
Više informacija o implementaciji i rezultatima projekta Past for the Future mogu vam pružiti:
Mirko Čičak, Menadžer projekta (REZ Agencija Zenica)
Ferhat Bradarić, Projektni službenik (Općina Maglaj).