• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2024

Obilježen Dan Armije RBIH i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

 

Obilježavanje Dana Armije RBIH i Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu započelo je polaganjem cvijeća na: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata i spomenik Čakalovac, a centralni događaj bila je Svečana akademija. Prisutnima su se obratili Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, Nedim Ibrahimefendić u ime Udruženja „327. Viteška“ i Azur Smajić u ime UABNOR-a Maglaj.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je da se ponosno svake godine obilježavaju ova dva značajna datuma u znak sjećanja na one, koji su svoje živote dali za opstanak Bosne i Hercegovine.

„S ponosom čuvamo tradiciju antifašizma i slobodarske Armije RBiH jer je odbranjena multietnička, demokratska i nedjeljiva državu Bosnu i Hercegovinu, zemlja ravnopravnih građana i naroda. Armija RBiH je branila univerzalne ljudske vrijednosti – slobodu, jednakost, ravnopravnost i nezavisnost međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Općinski načelnik Maglaj.

Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj rekla je da zbog generacija koje dolaze, obaveza je čuvati istinu o pravednoj borbi.

„Da bismo sačuvali cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, podnijeli smo velike žrtve. Breme odgovornosti koju nosimo pred budućim generacijama utoliko je teže. Žrtve koje smo podnijeli u ime naše domovine, žrtve kojima je naša današnja sloboda skupo plaćena, obavezuju nas da istrajemo u očuvanju i izgradnji Bosne i Hercegovine“, istaknula je predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su: mališani JU Dječiji vrtić „Maglaj“, ritmika Prve osnovne škole Maglaj, mali hor Osnovne škole „Maglaj“ i učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“.

Prije Svečane sjednice, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.