• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.09.2023

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

 

 

Obilježavanje Dana općine Maglaj započelo je u petak, 15.09.2023. godine zabavom za djecu, nakon čega je uslijedio Internacionalni turnir u sjedećoj odbojci „MAGLAJ OPEN 2023“ Sabahudin Borovčević Baho, a centralni događaj bila je današnja Svečana sjednica Općinskog vijeća Maglaj i Svečana akademija.

Na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća o historiji Maglaja govorio je Safet Jašić, najstariji vijećnik, nakon čega su delegacije položile cvijeće na spomen-obilježja: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik Čakalovac i spomen-obilježja u Novom Šeheru.

U prisustvu predstavnika Vlade Federacije BiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnika Općinskog vijeća Maglaj, religijskih zajednica, javnih ustanova i preduzeća, boračkih organizacija, kultre i sporta obratili su se Aida Bašić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj i Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj.

Aida Bašić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj govorila je o ulozi Općinskog vijeća i unapređenju lokalne zajednice.

„I u narednom periodu će Općinsko vijeće Maglaj donoseći svoje strateške i druge dokumente, dajući podršku kvalitetnim poslovnim i drugim inicijativama pojedinaca i kolektiva, te imajući u vidu nadležnosti koje su mu dodijeljene ustavima i zakonima biti aktivni pokretač i učesnik daljeg razvoja općine Maglaj“, istaknula je dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj u svom obraćanju istaknuo je najvažnije projekte koji su realizovani na području općine Maglaj, te se zahvalio svima koji na bilo koji način doprinose unapređenju lokalne zajednice.

„Ponosim se našom općinom i napretkom koji je ostvaren posljednjih godina. Ispred nas je još mnogo rada i odricanja, ali zajedničkim snagama ova lokalna zajednica može i mora biti prepoznatljiva“, istaknuo je Općinski načelnik Maglaj.

Na Svečanoj akademiji dodijeljeno je općinsko priznanje „Maglajska plaketa“ Ömeru Eğilmezu, Generalnom direktoru kompanije „Natron-Hayat“ d.o.o. Maglaj, koji je dao veliki doprinos za unapređenje privrede na području općine Maglaj, a podržao je i brojne projekte iz oblasti: kulture, sporta i obrazovanja.

Također, općinsko priznanje „Maglajska plaketa“ dodijeljeno je i Općinskom štabu civilne zaštite Maglaj-Jedinici za asanaciju terena iz perioda 1992-1995. godine, koji je dao doprinos razvoju civilnog društva i saniranju ratnih šteta na čelu sa Smajom Šahmanom, komandirom.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su mališani JU Dječiji vrtić „Maglaj“ i mali hor Osnovne škole „Maglaj“.

Nakon Svečane akademije, upriličena je izložba „Maglaj u zavičajnom fondu“ u organizaciji Opće biblioteke Maglaj.

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.