• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.06.2023

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u svrhu sufinansiranja troškova liječenja maloljetnog djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1 iz Budžeta Općine Maglaj

 

 

Na osnovu člana 8. stav (2) Kriterija za utrošak sredstava iz Budžeta Općine Maglaj za 2023. godinu sa transfera „Elementarne nužne životne potrebe i/ili vanredne pomoći lica i porodica u stanju socijalne potrebe“ (Službene novine Općine Maglaj“, broj: 1/23) Općinski načelnik objavljuje:

 

JAVNI POZIV

za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u svrhu sufinansiranja troškova liječenja maloljetnog djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1 iz Budžeta Općine Maglaj

 

 

I PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je dodjela jednokratne novčane pomoći roditelju  u svrhu sufinansiranja troškova  liječenja maloljetnog  djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1.

 

II SREDSTVA ZA REALIZACIJU

Sredstva za realizaciju ovog Javnog poziva utvrđena su u Budžetu Općine Maglaj za 2023.godinu.

 

III KRITERIJI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Kriteriji za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć iz člana 1. ovog Javnog poziva su: 

1. Prebivalište na području općine Maglaj;

2. Posjedovanje liječničkih nalaza utvrđenog oboljenja maloljetnog djeteta;

 

IV DOKUMENTACIJA ZA PRIJAVU

Roditelj koji ispunjava kriterije za ostvarivanje prava iz Javnog poziva prilikom podnošenja zahtjeva na propisanom obrascu za ostvarivanje prava dužne su dostaviti i sljedeću dokumentaciju:

1. Izvod iz matične knjige rođenih za maloljetno dijete;

2. Uvjerenje o kretanju (obrazac PBA-4 original ili ovjerena fotokopija ne starija od 3 mjeseca), kao dokaz o prebivalište na području općine Maglaj najmanje 2 (dvije) godine, prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava;

3. Nalaz i dokaz za liječenje dijabetesa tipa 1;

4. Predračun ili račun troškova liječenja;

5. Fotokopija tekućeg računa aplikanta;

Obrazac možete preuzeti OVDJE.

 

V PRILOG JAVNOM POZIVU

Prilog ovog Javnog poziva čine obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava, OB-DT1 Obrazac se može  preuzeti i na protokolu Općine Maglaj.

 

VI VISINA I NAČIN ISPLATE

Visinu isplate jednokratne novčane pomoći utvrdit će Komisija koju imenuje Općinski načelnik.

Način isplate jednokratne novčane pomoći utvrdit će odlukom Pomoćnik općinskog načelnika, u skladu sa članom 6. i 7. Kriterija za utrošak sredstava iz Budžeta Općine Maglajza 2023. godinu sa transfera „Elementarne nužne životne potrebe i/ili vanredne pomoći lica i porodica u stanju socijalne potrebe“ (Službene novine Općine Maglaj“, broj: 1/23).

 

VII IMENOVANJE KOMISIJE

Općinski načelnik imenovat će tročlanu Komisiju za pregled dokumentacije po raspisanom Javnom pozivu, koja će uvidom u podnesene prijave utvrditi da li dostavljena dokumentacija ispunjava uslove ovog Javnog poziva, te sačiniti rang listu potpunih prijava prema redoslijedu zaprimanja.

Isplata novčanih sredstava će se vršiti prema utvrđenoj rang listi, a do utroška sredstava planiranih u Budžetu za 2023. godinu.

 

VIII OBJAVA JAVNOG POZIVA

Javni poziv biti će objavljen na oglasnoj tabli općine Maglaj, internet stranici Općine Maglaj i putem RTV Maglaj.  Prijave na Javni poziv sa potrebnom dokumentacijom aplikanti  dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu:

 

OPĆINA MAGLAJ

KOMISIJA ZA PREGLED DOKUMENTACIJE PO RASPISANOM JAVNOM POZIVU

sa naznakom „Javni poziv za sufinansiranje troškova  liječenja maloljetnog  djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1 iz Budžeta općine Maglaj  za 2023. godinu“

putem protokola općine Maglaj,

sa naznakom – NE OTVARATI-

 

Javni poziv ostaje otvoren 30 (trideset) dana računajući  od narednog  dana od dana objavljivanja.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave neće biti uzete u razmatranje.