• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.04.2023

Općinski načelnik Maglaj upriličio prijem za pobjednice 7. Internacionalnog festivala muzike

 

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, upriličio je prijem za Dunju Smajlagić i Nadiju Mehinagić, koje su osvojile prve nagrade u kategoriji klavir solo na 7. Internacionalnom festivalu muzike „Primavera“ u Bijeljini. Prijemu su prisustvovale Eldina Mehinagić, Pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti, Esena Ruvić, profesorica muzike i Ermelina Herceg, nastavnica muzike.

Razgovarali su o Internacionalnom festivalu muzike „Primavera“, postignutim rezultatima, utiscima djevojčica i njihovim budućim planovima.

Općinski načelnik Maglaj, uputio je iskrene čestitke djevojčicama za osvojene nagrade.

„Ovakvi susreti su mi uvijek zadovoljstvo. Čestitam vam na postignutim rezultatima, ponosni smo na ono što ste postigle. Puno sreće želim u nastavku takmičenja“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Dunja Smajlagić i Nadija Mehinagić istaknule su kako je trema bila prisutna, ali da nije uticala na njihove izvedbe.

„Stvarno sam sretna na osvojenoj nagradi, nisam je očekivala i baš sam se iznenadila. Svidjela mi se sala u kojoj smo nastupale, vrlo je zanimljiva. Uglavnom, lijepi su utisci“, rekla je Dunja Smajlagić.

Esena Ruvić, profesorica muzike, istaknula je kako su djevojčice zaista talentovane.

„U konkurenciji 90 takmičara iz zemalja regiona, Dunja i Nadija su osvojile prva mjesta sa visokim brojem bodova. Obje su muzički talenti, ali bez vježbe i rada nema uspjeha. Mjesecima smo vrijedno radile i zaista smo svi ponosni na njihov uspjeh“, istaknula je profesorica Ruvić.

Internacionalni festival muzike „Primavera“ okupio je više od 500 mladih muzičara iz: Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Za predstavljanje na ovom Festivalu, Dunja i Nadija su izvele kompozicije iz tri muzičke epohe: baroka, klasike i romantizma, u pet minuta koliko su imale na raspolaganju što se svidjelo i žiriju. U narednom periodu, pripremaju se za još jedno takmičenje u junu, koje će se održati u Brčkom.