• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.11.2022

Obilježen Dan državnosti BiH

 

Svečanom akademijom, koja je održana u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“, obilježen je Dan državnosti BiH. 

Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, rekla je da hiljadugodišnje postojanje BiH dokazuje dostojanstvo, hrabrost i prkos njenih građana.

„ZAVNOBIH u sebi sadrži važnu pouku koja kaže: historijsko iskustvo borbe za Bosnu i Hercegovinu uči nas da se moramo osloniti na vlastite snage. Sudbina naše države je u rukama nas, koji ovdje živimo i koji ćemo uz nju ostati šta god da se dogodi. To je ono što nam nikada ne može i neće biti oduzeto. Hiljadugodišnje postojanje naše države, Bosne i Hercegovine, dokazuje dostojanstvo, hrabrost i prkos njenih građana, koji će se boriti da izgrade demokratsko društvo jednakih građana“, rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj. 

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je kako su građani BiH prije 79 godina bili odlučni da odbrane i sačuvaju svoju domovinu. 

„Moramo biti ponosni na činjenicu da su prije 79 godina građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalna i ideološka opredjeljenja, u uslovima fašističke okupacije, konstituirali državnu vlast na principima antifašizma. Na principima slobodnog i demokratskog svijeta, bili su odlučni da odbrane i sačuvaju svoju domovinu i urede je kao državu jednakopravnih građana i naroda“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Azur Smajić, predsjednik skupštine Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Maglaj, istaknuo je da su odluke ZAVNOBIH-a obnovile državnosti BiH.  

„Mi smo ponosni i prkosni sinovi, jedine nam domovine BiH. Željom i voljom bosanskohercegovačkog naroda, kao i njegovih 247 delegata na zasjedanju ZAVNOBIH- a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, BiH je odlučila da obnovi svoju državnost i ne bude ničija, nego država svih nas“, rekao je Smajić.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su: Ena Blitović, Sara Osmanhodžić i Udruženje mladih „Pod našom tvrđavom-Sub Castro Nostro“ Maglaj. Također, dodijeljene su nagrade prvonagrađenim na Kvizu znanja, koje je Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata općine Maglaj, organiziralo povodom Dana državnosti BiH. Prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola osvojila je Osnovna škola „Maglaj“, a u kategoriji srednjih škola prvo mjesto pripalo je Mješovitoj srednjoj školi Maglaj. 

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik Čakalovac, Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.