• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.03.2022

Ambasador Litvanije posjetio općinu Maglaj

 

 

Danas je ambasador Litvanije Vytautas Pinkus posjetio općinu Maglaj i sastao se načelnikom Mirsadom Mahmutagićem.

U ugodnom razgovoru, načelnik je poželio dobrodošlicu i iskazao zahvalnost na svemu što je narod Litvanije uradio za BiH i Maglaj.

„Mi ćemo se truditi da i dalje njegujemo sjećanje na sve pripadnike koji su poginuli na području općine Maglaj i pomagali bosanskohercegovačkim narodima u najtežem periodu. Vrata Maglaja su uvijek otvorena. Ukoliko porodica tragično stradalog vojnika izrazi želju da posjeti Maglaj, rado ćemo biti domaćini. Ja sam danas prezentirao ideju ambasadoru da povežemo Maglaj sa litvanskim gradovima. On je to prihvatio na lijep način, te obećao da će se potruditi da realizujemo taj projekat“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Ambasador Vytautas Pinkus istakao je da ima mnogo potencijala za saradnju u budućnosti.

„U ovim trenucima nas spaja nedavna historija gdje je izgubljen jedan život, litvanskog vojnika Normundas Valterisa. Cijenim i poštujem stav BiH i njenog naroda prema tim izgubljenim životima, odnosno međunarodnim mirovnim vojnicima koji su dali svoje živote. Zajedničkom podrškom i dalje ih se sjećamo. Iako je razlog što smo danas ovdje tragičan, ne mora i ostati takav. Imamo dovoljno potencijala za saradnju u budućnosti kako bi osigurali bolje živote za naše građane. Zahvaljujem se načelniku općine i njegovom timu, kao i svim Maglajlijama na prijateljskom odnosu i budućoj saradnji kojoj se nadamo“, kazao je ambasador Pinkus.

U ime Ministarstva odbrane Litvanije, ambasador je dodijelio zahvalnicu Općini Maglaj za  podršku litvanskom timu u sjećanju na vojnika Normundas Valterisa.