• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.12.2020

Načelnik Mahmutagić upriličio prijem za profesora i učenike MSŠ Maglaj

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić upriličio prijem za profesora Dinu Ćerimagića i učenike Nedžada Smajlagića i Danisa Bradarića iz Mješovite srednje škole Maglaj koji su dobili priliku za stručno usavršavanje u jednoj od zemalja EU. Oni sredinom iduće godine odlaze u poljski Wroclaw sa još devet učenika iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta Internet WB koji realizuju Uniser Italija, Davinci koledž iz Holandije i sarajevski IUS.

Načelnik nije krio zadovoljstvo za postignut rezultat i iskoristio je priliku za iskrene čestitke, te maksimalnu podršku.

„Ovo je veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu i Maglaj. Značajan je projekat u kojem učestvuju mladi ljudi, naša dva sugrađanina, srednjoškolca. Zato sam ih i pozvao da čestitam njima i njihovom profesoru na uspjehu. Ovo je prilika da upoznaju nove ljude, da se usavršavaju i koriste situaciju za profesionalni život. Ja sam danas jasno rekao, ako vidite da vam u ovom trenutku Općina Maglaj može pomoći ili tokom trajanja tog projekta, dakle ono što procjene da treba, stojimo na raspolaganju“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Nedžad i Danis su sretni što će dobiti priliku za dodatno usavršavanje i plaćenu obuku engleskog jezika.

„Drago mi je da ćemo steći nova znanja, ali se nadam i daljnjoj promociji kako naše škole, tako i našeg grada. Imamo priliku da usavršavamo znanje i kreiramo svoj životni put“, kazao je Smajlagić.

„Ovo što će se događati je savršena prilika za mene i Nedžada, kao i sve ostale iz Bosne i Hercegovine koji su prošli u ovom projektu. Imat ćemo svoje mentore, koji će nas ocjenjivati, pružiti druge prilike, steći nova znanja. Drago nam je što smo prošli, posebno zato što smo iz male lokalne zajednice. Svi žele pomoći, imamo punu podršku i od Općine, tako da sam ja zahvalan svima“, rekao je Bradarić.

Prema riječima profesora Dine Ćerimagića kroz ovaj projekat učenicima tehničkih i strukovnih škola pruža se mogućnost usavršavanja za rad u firmama u zemljama EU.

„Ovo je veliki uspjeh škole i grada, jer ćemo biti u mogućnosti da šaljemo učenike u zemlje EU na stručnu praksu, što je bio veliki problem, ne samo za našu školu, nego generalno za čitavu državu. Tako da ćemo otvarati vrata za obavljanje stručne prakse u narednom periodu. Od 11 učenika iz Bosne i Hercegovine koji su prošli, dva su učenika iz Maglaja, a to je maksimalan broj iz jednog grada po pozivu“, kazao je prof. Ćerimagić.