• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  10.07.2020

U Maglaju na simboličan način obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

 

Danas je u Maglaju na simboličan način obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Članice i članovi Sekcije mladih UABNOR-a predstavili su se performansom „Nit je vedro, nit oblačno“ u centru grada, na križanju ulica Viteška i Aleja Ljiljana, nakon čega su sa transparentima na kojima su se nalazile poruke mira i suživota, prošetali do ljetne pozornice JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Prisutnima su se obratili načelnik općine Mirsad Mahmutagić, te članovi Sekcije mladih Mirza Bradarić i Anisa Pračić-Šehić.

„Kada pričamo o Srebrenici, o genocidu najčešće pominjemo dvije riječi: praštanje i zaborav. Praštanje je svojstvo velikih, dobrih i pozitivnih osoba, onih koji misle i sebi i drugima dobro. Zaborav je najveći zločin, zaboraviti ne smijemo što se desilo. Zaboraviti ne smijemo da se ne bi ponovilo. Maglaj ne zaboravlja Srebrenicu niti će je ikada zaboraviti. Same poruke koje vidimo, govore da iz Maglaja odlaze poruke mira, suživota, poruke ljubavi. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica“, naglasio je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

„Razmjer ovog zločina mora se pamtiti, a ne poricati. Svjedočenje preživjelih ne može se osporavati niti se historijske činjenice mogu mijenjati. Jedina krivica žrtava je ta što su rođeni, što su sanjali i što su željeli živjeti“, kazao je Mirza Bradarić, predsjednik Sekcije mladih UABNOR-a.

„Genocid se ne može i ne smije zaboraviti, ali isto tako moramo dozvoliti svi sebi da prihvatamo drugo i drugačije, da ljudi koji su odlučivali u naše ime i u ime naših identiteta ne određuju nas kao same. Bitno je pružiti ruku pomirenja i empatije, učiti nove generacije da rat, neprihvatanje drugog  i drugačijeg ne donosi ništa dobro i ne dozvoliti nikada i nikome da se nešto ovako ponovi u BiH, odnosno u srcu Evrope“, kazala je Anisa Pračić-Šehić, članica predsjedništva Sekcije mladih UABNOR-a.

Nakon obraćanja, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na spomenik podignut u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.