• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.05.2020

Isporučeni poljoprivredni paketi za 106 porodica sa područja općine Maglaj

 

Danas su isporučeni poljoprivredni paketi za 106 porodica sa područja općine Maglaj kako bi pokrenuli samostalnu poljoprivrednu djelatnost. Paketi sadrže sjemena, đubrivo, sredstva za zaštitu bilja i leđne prskalice za tretiranje usjeva.

„Ovo je jedan dio naše aktivnosti koja se odnosi na podršku poljoprivredi u toku 2020. godine, dakle ovaj projekat sa CRS-om koji radimo. Prvih 106 korisnika je tu. Imamo informaciju od CRS-a da ćemo nastaviti i dalje sa ovim projektom. Ono što je karakteristično za prvi krug, jeste da su mogle aplicirati osobe koje su u periodu pandemije dobile otkaz i našle se na Birou. Ja se nadam da će korisnici kvalitetno iskoristiti ovaj poticaj“, kazao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Ovaj projekat podržava Vlada Švicarske, dok je Catholic Relief Services (CRS) implementator i sufinansijer, u partnerstvu s općinama koje također osiguravaju finansijski doprinos.

Projekat pomaže osobama koje su izgubile posao ili koje imaju minimalne ili nikakve izglede da zadrže posao koji su obavljali prije pandemije Covid-19. Uslov je bio da imaju predispozicije za bavljenje primarnom poljoprivrednom proizvodnjom (zemljište i znanje), dok su prednost imala domaćinstva sa više članova i samohrani roditelji.