• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2020

Ministar zdravstva ZDK i načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica posjetili JU Dom zdravlja Maglaj

 

Danas su ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica dr. Ednan Drljević posjetili JU Dom zdravlja Maglaj. Na sastanku kojem je prisustvovao načelnik općine Mirsad Mahmutagić, direktor JU Dom zdravlja Maglaj Elvir Vehabović i kantonalni epidemiolog dr. Alis Kozica razgovarali su o trenutnom stanju u općini Maglaj, problemu pojave korona virusa, zatim o situaciji koja se odnosi na uposlenike HM-Prometa, kao i spornim Apartmanima Sjaj koji su određeni za karantinu.

Povod posjete, prema riječima ministra zdravstva i predsjednika Kriznog štaba Zeničko dobojskog kantona dr. Adnana Jupića su redovni obilasci zdravstvenih ustanova koji su u proteklom periodu pokazali visok stepen razumijevanja i rada. Također, kazao je kako je zadovoljan svim poduzetim mjerama.

“Ovaj rezultat koji smo mi kompletno postigli i čime se možemo pohvaliti u region je sigurno I rezultat  dobrog i kvalitetnog rada  zdravstvenih ustanova. Ovog momenta osnovni razlog posjete, kao i na drugim mjestima su promjene koje su uzrokovane pandemijom širenja korona virusa. Ja se zahvaljujem našem stanovništvu na velikom razumijevanju u ovom periodu. Znatno je smanjen intenzitet posjeta doktora, što nam je dalo vremena da se konsultujemo i sada se moramo pripremiti da im kvalitetno i odgovorimo. U Zeničko-dobojskom kantonu niko ne smije ostati bez kvalitetne zdravstvene zaštite, bez obzira da li se radi o ljudima koji su oboljeli od korona virusa ili nisu. Moram istaći da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća, kako na području Zeničko-dobojskog kantona, tako i na općini Maglaj”, kazao je dr. Adnan Jupić.

O Odluci koja se odnosi na utvrđivanje prijedloga tri nova objekta za karantin, koji će se koristiti za smještaj državljana Bosne i Hercegovine koji doputuju iz inostranstva, a imaju prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona, među kojima je i objekat Apartmani “Sjaj”, dr. Jupić je istakao: “Mi smo već ispred Ministarstva reagovali i tražili prema Federalnom ministarstvu da se ova Odluka revidira, da se u svakom slučaju primjenjuje dosadašnji način rada i aktivnosti što je dalo dobre rezultate. U karantinu su  precizirani uslovi, jednokrevetne sobe, zdravstvena zaštita, nadzor policije, civilne zaštite i to je vrlo teško organizirati. Svjedoci ste da na području Zeničko-dobojskom kantonu imamo mali broj objekata koji to zadovoljavaju. U karantin idu zdrave osobe, a u izolatorij bolesne, pa ne bi trebalo svakako predstavljati problem. Ali ćemo dati sve od sebe da se te stvari ne dešavaju. Također, bih istakao da što se tiče pojmova zdravstveni nadzor i izolacija, razlika je u u tome što osoba pod zdravstvenim nadzorom  ima obavezu svakodnevnog komuniciranja sa zdravstvenim radnicima.To je mjera koju izdaje ministar zdravstva na preporuku Instituta za zadravlje i sigurnost hrane, kao i ekspertne grupe koju ja imam. Odluke o izolaciji se donose na drugi način, u osnovi samoj su slična pravila ponašanja. “

“U zadnjih desetak dana imamo porast u Zeničko-dobojskom kantonu. Međutim, po statistikama koje imate priliku vidjeti, nalazimo se među zadnjim kantonima po broju oboljelih, još uvijek nemamo umrlih. Mi smo prvi u FBIH otkrili slučajeve, prvi smo imali izliječene slučajeve i uradili operaciju na zaraženom pacijentu. Mi smo se opredijelili da od sveg srca primamo sve oboljele, ne da ih odbijamo. Zahvalni smo zaista malim gradovima, jer tu žive i rade veliki doktori. Oni nam omogućuju da dobijemo pacijente koji su dokazani, upute ih nama po svim pravilima, tako da ih mi dočekamo propisno spremni po svim pravilima. Upozorio bih građane da su se zadnjih dana previše opustili. Volio bih da to bude kao što je bilo prije petnaestak dana. Sa ovim našim mjerama koje mi poduzimamo, da svi pacijenti budu izolirani, možemo spriječiti izvor infekcije, odnosno dalje širenje”, istakao je dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić naglasio je važnost ovog sastanka, kao i da ovakva stalna komunikacija može doprinijeti lakšem razrješavanju trenutne situacije.

 “Sastanak ovog tipa nam je prijeko bio potreban, pogotovo nakon eskalacije zaraženih korona virusom na području općine Maglaj. Želim istaći da prema posljednjim informacijama koje sam dobio telefonskim razgovorom sa premijerom Ganićem , Apartmani Sjaj se neće koristiti za karantenu. Dva lica koja su tu smještena tokom noći se trebaju prebaciti na drugu lokaciju. Također, moram istaći da je sastanak uveliko pomogao, obzirom da je posljednjih dana mnogo različitih tumačenja i informacija. Imali smo informaciju na zvaničnom mediju da se zatvara i tvornica Natron-Hayat, da je prvi preminuo na području općini Maglaj. To sve stvara određenu nervozu i strah među našim građanima. Danas smo na ovom sastanku razriješili određene stvari i pojmove, u kojem pravcu će dalje da se kreću aktivnosti Doma zdravlja, ali i kompletnog  Kriznog štaba kantona i Općine. Svakako ovakva stalna komunikacija može doprinijeti lakšem rješavanju, da prebolimo ovu situaciju u kojoj se nalazimo”, kazao je načelnik Mahmutagić.

Što se tiče kompanije HM-Promet, načelnik Mahmutagić je kazao: “Uposlenicima ove kompanije se preporučuje da borave kod kuće, da poštuju sve mjere, da se što manje kreću i imaju ašto manje kontakta, kao i ostalom stanovništvu. Oni koji su imali određene kontakte, koji su testirani ili su eventualno sumnjivi, dalje će biti testirani. Dakle, vršit će se nadzor i bit će praćena dalja situacija. Tokom dana ide testiranje novih šest uzoraka, tako da ćemo vidjeti i te rezultate. Nadamo se da će biti negativni. Srećom, svi uzorci uzeti posljednjih dana su bili simptomatični uzorci i bili su negativni.”