• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.04.2020

I u Modnoj industriji ''Bontex'' prilagodili se trenutnoj situaciji

 

I u Modnoj industriji „Bontex“, koja ima blizu 250 uposlenih, proizvodnju su dijelom prilagodili aktuelnoj situaciji u svijetu, ali i trudeći se ispoštovati sve dogovorene poslove, posebno prema dugogodišnjem partneru, švicarskoj firmi „Weder-Meier“ za koju proizvode modne bluze i košulje ali i košulje za pripadnike švicarske vojske. Prema riječima vlasnika Senajida Husića, posebno teško je bilo u prvim danima. "Imali smo situaciju da nam i po 40 radnica, čiji su muževi vozači, ne dodje na posao. Kada se oni vrate iz inostranstva, poznato je da svi moraju ići u samoizolaciju. Problema ima i u segmentu transporta, kao i svugdje", rekao nam je na početku razgovora vlasnik firme Senajid Husić. I pored brojnih problema za švicarsko tržište je i prošle, ali i ove sedmice izvršena isporuka ugovorenih količina košulja, modnih bluza, kao i košulja šivanih po mjeri.

 

Vlada Švicarske traži medicinsku opremu

U pogonima firme već su izrađene određene količine zaštitinih maski koje su naručile apoteke, a dio proizvodnje bio je i humanitarnog karaktera, prvenstveno za potrebe maglajskog doma zdravlja ali i uposlene u općinskoj administraciji i nekim firmama. „Iz Vlade Švicarske stigao nam je upit vezan za izradu medicinske opreme. Naši partneri traže između 30.000 i 40.000 zaštitnih maski što je svjetski proizvod broj jedan i koji konstantno nedostaje. Zahtjevima partnera moraćemo odgovoriti, sva sreća da imamo odlično obučene radnike i s ponosnom mogu reći da smo vrlo funkcionalna firma“, rekao je Husić i dodao. „Da li ćemo otpuštati ili ne, teško je reći. Radnike ćemo otpuštati samo ako budemo primorani, ali to nam je ipak krajnja mjera. Kada se ova kriza smiri, planiramo i nova upošljavanja“.

 

Načelnik Mahmutagić posjetio „Bontex“

Prilikom posjete „Bontexu“, načelnik općine Mirsad Mahmutagić razgovarao sa vlasnikom Senajidom Husićem o uticaju novonastale situacije na cjelokupno stanje u privredi. Razgovarano je i o trenutnom stanju firme i proizvodnje, prilagođavanju načina rada donesenim naredbama i preporukama, kao i uposlenicima koji rade u oblasti transporta i načinu poštivanja samoizolacije. Husić je istakao da je trenutno stanje u kompaniji stabilno, da su maksimalno poduzete sve mjere predostrožnosti, te da se vrši redovna dezinfekcija.

 

 

N.Br./maglaj.net