• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.04.2019

Zauzmite svoje mjesto u „Maloj školi za izgradnju mira“!

 

Novi ciklus “Male škole za izgradnju mira” (MšiM) počinje 1 .4. 2019.godine, a registracija novih polaznika i polaznica je u toku. Vaše je samo da odete na http://sspb.probuducnost.ba/ i postanete dio „Male škole za izgradnju mira“ i od 1. 4. 2019. do 17. 5. 2019. te kroz osam tematskih cjelina on-line učite i učestvujete u diskusiji o procesima razrješenja konflikta, izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva, te o ulozi različitih društvenih pojava na te procese.

Nakon odslušanih predavanja učesnice i učesnici „Male škole“ pišu eseje koji ulaze u konkurenciju za godišnju nagradu, a prošle godine najboljim su proglašeni radovi Melise Kapić iz Maglaja, Renate Tešić iz Istočnog Novog Sarajeva i Zenaide Lišinović iz Doboja, esej "Kultura mira".

MŠIM je u formi on-line edukacije, što podrazumijeva da učesnici pohađaju školu preko svog PC-ja, laptopa, tableta ili mobitela i mogu pristupiti školi u svako doba i na svakom mjestu za vrijeme njenog trajanja. kroz svoj koncept omogućava i interaktivno učenje sa podrškom on-line mentora putem foruma, gdje učesnici mogu postavljati pitanja o izrečenom sadržaju, diskutirati o istom sa drugim učesnicima škole i predavačima.

„Mala škola za igradnju mira“ pokrenuta je 2015. u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira CRS i do sada ju je pohađalo više od 100 građana i građanki BiH i regije, sa ciljem da unaprijede svoja znanja i razumijevanja o izgradnji mira. Predavači na MŠIM-u su univerzitetski profesori i profesorke, te iskusni aktivisti i aktivistice iz BiH.

Škola traje šest sedmica i sadrži osam tematskih cjelina koje govore o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva.

Teme i predavači ove godine na MŠIM su:

▪ *Kultura mira, prof.dr. Nerzuk Ćurak

▪ *Izgradnja mira i transformacija konflikta, prof.dr. Zlatiborka Popov-Momčinović

▪ *Mir i socijalni pokreti, Aleksandra Letić

▪ *Mediji i izgradnja mira, Emil Karamatić

▪ *Uticaj društevnih mreža u procesima pomirenja, Almir Panjeta

▪ *Uloga religije i izgradnja mira, Azra Ibrahimović, prof.dr. Mario Bernardić, Radivoje Krulj, Elma Softić Kunitz

▪ *Edukacija za mir, prof.dr. Nerzuk Ćurak

▪ *Izgradnja identiteta za pomirenje, prof.dr. Marko-Antonio Brkić.