• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.09.2018

Općina Maglaj će uskoro dobiti svoje radio-operatere za komunikacije u slučaju vanrednih situacija

Predstavnici Asocijacije Radio amatera u BiH i Radio mreže za opasnost ZDK na čelu sa Alenom Ruvićem boravili su u posjeti Općini Maglaj, gdje je okvirno dogovorena realizacija projekta obuke i osposobljavanja novih radio-operatera CEPT 2 koji će činiti primopredajnu stanicu Maglaj RMZO ZDK i ARAuBiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Civilne zastite općine Maglaj, PVJ Maglaj i Kajak-kanu kluba Maglaj.

Inače, općina Maglaj je jedina općina u ZDK koja nema svoje radio-operatere za komunikacije u slučaju vanrednih situacija.

Program obuke će biti realiziran u narednih nekoliko mjeseci, nakon čega će biti održano polaganje za dobijanje licenci kao i uključivanje stanice RMZO u sastav RMZO ARAuBiH.

Sam način aktiviranja i djelovanja radio mreže za opasnost u slučaju vremenskih ili drugih nepogoda biće urađen u skladu sa CEPT i NATO EADRCC standardima.

Prema riječima Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića, upravo 2014. godine su nam najviše zakazale komunikacije i nismo bili spremni da odgovorimo izazovima i ovaj sastanak je održan upravo u cilju prevencije, da u slučaju vanrednih situacija budemo spremni.