• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.09.2018

Održano Javno govorenje u Maglaju

 

Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i Općinski vijećnici bili su domaćini načelnicima općina Doboj-Jug i Petrovo Mirnesu Tukiću i Ozrenu Petkoviću sa saradnicima na javnom govorenju na kojem su Janko Samouković, Krešo Primorac i Amir Omerspahić govorili o svemu što su preživjeli tokom rata i zatočeništva u logorima. Spomenute općine su među više od 70 članica USAID projekta PRO-Budućnost, koje su podržale „Platformu za mir”, dokument kreiran u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne aktivnosti.

„Čitav rat sam proveo u Maglaju, bio teško ranjen, mnogo teških stvari preživio, ali tome se ne bih vraćao. Zlo je bilo, treba razmišljati da se zlo ne ponovi, to je naš cilj i naš zadatak. Korisno je bilo čuti ove priče, i mislim da ih treba pričati više, i da ih treba pričati mladima, jer danas na društvenim mrežama o ratu raspravljaju oni koji tada nisu bili ni rođeni, i raspiruje se mržnja. Ovakve priče se trebaju čuti“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj Svjetlana Zamboni također je istaknula važnost ovakvih događaja i čestitala govornicima na hrabrosti.

„Prosvjetna sam radnica i radim s mladima, sebi često postavljam pitanje ko to usađuje mržnju u mlade, i nemam još odgovor. Hvala vam što na ovaj način pokazujete kako smo svi koji smo preživjeli rat bili žrtve pogrešnih politika i ideologija, što želite promijeniti svijest ne samo nas koji smo sve to preživjeli, već i mladih“, kazala je predsjedavajuća Zamboni.