• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.06.2018

Počasni konzul Danske u BiH prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice poginulim pripadnicima CZ iz Danske

 

Povodom 25. godišnjice pogibije momaka, pripadnika Civilne zaštite iz Danske kod tunela Sikola 01.juna 1993. godine, a na poziv Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića, općinu Maglaj je posjetio počasni konzul Danske u BiH Mirza Durmišević.

 

Na sastanku su razgovarali o historiji današnjeg datuma, te značaju istog za Dansku, ali i za općinu Maglaj.

 

Počasni konzul Durmišević zahvalio se Općini Maglaj koja svake godine obilježava ovaj značajni datum za Dansku.

 

„Veliko hvala Općini Maglaj i Vama što vodite računa o obilježavanju ovog zaista za Dansku značajnog datuma, te što brinete o ovom Spomen obilježju. Nama je posebno značajan ovaj datum, obzirom da su ova dva momka dobrovoljno se prijavili da pomognu u tom periodu. Dakle ,Niels Bromand i Jimmi Nyegaard su bili članovi danske Civilne zaštite koja već dugo godina ima međunarodne projekte i zadatke. Jedan od tih zadataka je 90-tih godina bilo da pomognu UN-u i UNHCR-u u dostavljanju humanitarne pomoći. Njihova pogibija je i danas najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance. Oni također, svake godine imaju komemoraciju za te mlade momke koji su srcem radili svoj posao i hvala je jako siromašna riječ, jer su platili najveću cijenu“ , istakao je počasni konzul Danske u BiH.

 

Načelnik Mahmutagić istakao je da građani Maglaja zaista čuvaju uspomenu na nedužno stradale momke iz Danske.

 

„Danas je 25. godina od tog nesretnog događaja i okupit ćemo se svi na Spomen obilježju kako bi odali počast dvojici velikih ljudi koji su svojom humanošću i dobrotom uključili se dobrovoljno da bi došli u Bosnu i Hercegovinu, u Maglaj, gdje su nažalost izgubili svoje živote. Najmanje što možemo učiniti je da održavamo ovo Spomen obilježje i da im odajemo počast“, naglasio je Općinski načelnik.  

 

Nakon sastanka, položili su cvijeće na Spomen obilježje, gdje su prisustvovali i predstavnici Profesionalne Vatrogasne jedinice, Crvenog krsta/križa Maglaj, delegacije osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici javnih ustanova i udruženja sa područja općine Maglaj.