• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.05.2018

Održana dva važna sastanka u rezidenciji Ambasade Češke u BiH i u Općini Maglaj

 

Održana su dva vrlo važna sastanka, prvi u rezidenciji Ambasade Češke u Sarajevu, a drugi u prostorijama Općine Maglaj. Radi se o transferu znanja i iskustava od strane Vlade Češke i Češke Razvojne Agencije, dakle pomoć u realizaciji određenih projekata u saznanjima na oblasti tretiranja otpadnih voda i energetske efikasnosti, a razgovarali su i o mogućnostima toplifikacije općine Maglaj.

 

Općinski načelnik je sa saradnicima u prostorijama Općine Maglaj, predstavnicima češke organizacije „People in Need“ Mihaelu Nekvasilu i Ivi Svobodovoj prezentirao važne projekte koji se odnose na općinu Maglaj i u razgovoru su razmatrali mogućnosti realizacije svakog od njih.

 

„Napravili smo određene ispravke, pripremili određenu dokumentaciju, te razmotrili sve detalje vezane za ove projekte i vidjet ćemo u budućnosti u koje od ovih projekata ćemo ući kao učesnici. Za sada je izgledan projekat bio tretiranje otpadnih voda, dakle mi pokušavamo da taj projekat zamjenimo sa projektom koji je interesantniji za građane općine Maglaj, a to je projekat toplifikacije grada. Vidjet ćemo u narednom periodu koji će biti“, istakao je Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

 

„Vidim mnogo potencijala u općini Maglaj što se tiče energetske efikasnosti i pozitivno me iznenadilo koliko ste svjesni svega toga vi u Maglaju. Također, vidim da ste mnogo napredovali u oblasti tretiranja otpadnih voda“ , istakla je Iva Svobodova, predstavnica organizacije „People in Need“

 

Razgovarali su također i o nekoliko manjih projekata koje bi mogli zajedno realizirati, a tu su još i iskustva gradova Češke koji su u tranziciji, a čije uređenje bi itekako olakšalo put općine Maglaj ka unapređenju u narednom periodu.