• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.05.2018

Obilježavanje završetka radova modernizacije javne rasvjete u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj

 

Danas su u posjeti Općini Maglaj bili NJ.E. Anders Hagelberg ambasador Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a, Srebrenka Golić GCF kontakt osoba / ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ada Eminagić-Krka predstavnica Fonda za zaštitu okoliša FBiH i predstavnici UNDP-a. Povod posjete je obilježavanje završetka radova povećanja energetske efikasnosti kroz rekonstrukciju sistema javne rasvjete u Maglaju. Modernizacija javne rasvjete doprinijela je smanjenju javnih troškova, zaštiti okoliša te većoj sigurnosti stanovnika.

 

Ploču koja je simbol završetka radova, a koja se nalazi u Parku ljiljana otkrili su Mirsad Mahmutagić načelnik Općine Maglaj, NJ.E. Anders Hagelberg ambasador Švedske u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a i Ada Eminagić-Krka predstavnica Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

 

Načelnik Mahmutagić zahvalio se za dosadašnju saradnju ambasadoru Švedske u BiH NJ.E. Anders Hagelbergu i istakao da vjeruje da će se ista nastaviti.

 

Radovi na rekonstrukciji javne rasvjete su izvedeni u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Općine Maglaj i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Ukupna vrijednost realizovanih radova je 180.000 KM.

 

Pojekt Zeleni ekonomski razvoj posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine. 

 

Projekt  implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, opštinama i drugim partnerima.