• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.01.2018

Obilježena 24. godišnjica Bitke za Pazarić

 

Uz podršku Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića i boračkih udruženja, a u organizaciji MZ Liješnica obilježena je 24. godišnjica BITKE ZA PAZARIĆ.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Hajrudin Fermić, Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, glavni imam Nevres ef. Hodžić, predstavnici boračkih udruženja, preživjeli učesnici bitke i brojni građani svojim prisustvom su dali počast onima koji su izgubili živote u borbi za slobodan Maglaj.

Položeno je cvijeće na Spomen obilježje u Liješnici, gdje se prisutnima obratila predsjednica Vijeća MZ Liješnica Fatima Suljaković i istakla: „Ta akcija danas predstavlja primjer hrabrosti, sposobnosti i neustrašivosti naših boraca od kojih su neki, nažalost, našu slobodu platili svojim životima. Dužni smo da pamtimo, da se prisjećamo i da ne dozvolimo mlađim generacijama da ovaj datum padne u zaborav.“

Glavni imam Nevres ef. Hodžić uputio je važnu poruku da se čuvaju sjećanja na svakog čovjeka, koji je svojom borbom osigurao budućnost svim ostalim generacijama.

Načelnik Mahmutagić je ukazao na važnost ovog dana, koji je pored proširenja slobodne teritorije, podigao moral i nadu kod stanovništva.

„Mi u sjećanju moramo čuvati  borbu i snagu naših boraca, ukazivati stalno na vrijednost oslobodilačkih akcija i prenositi znanje o tome na mlade generacije“,  naglasio je Općinski načelnik.

Nakon zvaničnog programa, prisutni su krenuli ka Pazariću gdje je položeno cvijeće na Spomen obilježje i održan čas historije.

Blokada Maglaja donijela je neopisive teškoće svim građanima, a naročito jedinicama odbrane. Otežala je još više situaciju u pronalasku hrane, vode, lijekova , te drugih materijalnih i tehničkih sredstava. Maglajlije su podnosili neprekidna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja, nestašice životnih namirnica i glad. Bili su svi u obruču, skoro da su udarili u zid, jer imali su manjak i ljudi, neki su poginuli, neki teško ranjeni, te manjak municije pa je bitka za Pazarić bila, slobodno rečeno posljednja šansa.

Jedinice maglajske brigade su 21. januara 1994. godine u veoma teškim i nepovoljnim uslovima izvele na Pazariću iznenadnu akciju koja je donijela proširenje slobodne teritorije i pomjeranje odbrambenih linija. Tada je krenuo niz oslobodilačkih akcija koje su sačuvale Maglaj i slobodu svih građana.