• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  27.12.2017

Održan prvi Susret općinskog rukovodstva i privrednika sa dijasporom u Maglaju

 

U Maglaju je upriličen prvi Susret općinske administracije i privrednika sa dijasporom, koji je okupio veliki broj Maglajlija koji žive i rade izvan Bosne i Hercegovine (BiH), podržan od strane projekta Dijaspora za razvoj koji predstavlja projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Na samom početku prisutne je pozdravio Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i istakao da je ovo odlična prilika da se jednom godišnje svi okupe, razmijene iskustva i ideje s ciljem unaprijeđenja lokalne zajednice.

Nakon prikazane videoprezentacije Općine Maglaj, Ferhat Bradarić, šef Odjeljenja za lokalni razvoj i privredu, održao je kratko predavanje na temu Postupak registracije firmi, investiranje u općinu Maglaj kako bi za one koji nisu dovoljno upoznati, pojednostavio navedenu tematiku.

Senajid Husić, vlasnik Bontexa, jedne od četiri tekstilne firme na području općine Maglaj koja zapošljava najveći broj građana, predstavio je svoju životnu priču, pozitivan primjer povratka i investiranja u općinu Maglaj. On je nakon niza godina rada i boravka u Švicarskoj, vratio se u Maglaj i pokrenuo firmu koja kroji muške i ženske košulje, radna odijela i medicinsku opremu.

Prisutni su nakon toga razmijenili iskustva, razgovarali o Općini Maglaj i načinima na koji bi ova lokalna zajednica mogla unaprijediti određene stvari, te istakli da je ovo odlična ideja koja bi trebala prerasti u tradiciju okupljanja maglajske dijaspore na jednom mjestu.