• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.06.2017

Obilježen Dan šehida na području općine Maglaj

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. Dan najboljih sinova, gazija i junaka Bosne i Hercegovine obilježen je i na području općine Maglaj u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Program obilježavanja počeo je na šehidskom mezarju Podborik, gdje su imami nekoliko džemata proučili hatme i jasin maglajskim šehidima, palim borcima i svim žrtvama rata, a zatim, obišla su se šehidska mezarja u Međićima i Tujnici.

Poslije obilaska, klanjao se podne namaz i proučen je tewhid za duše šehida u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji. Nakon toga upriličeno je druženje sa porodicama šehida i zvanicama uz svečani ručak.

Načelnik Mahmutagić ističe: „Haram je zaboraviti da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama, dali sve što su imali; svoju mladost, krv, život, svoje nikada dosanjane mladalačke snove. Ovaj dan je prilika da se sjetimo velikih, hrabrih i odlučnih ljudi, koji su znali za šta žive i za šta se bore. Dan šehida je prilika da vas, draga braćo i sestre, djeco i omladino, uvijek iznova pozovemo, da se pamte i ne zaborave djela koja su učinili heroji našeg vremena, da se ne zaborave njihove porodice koje itekako osjete svaki dan njihov izostanak. Ovaj bi dan trebao biti obećanje njihovim porodicama, da smo uz njih, cijelim svojim bićem i da nikada nećemo dopustiti da oni sami koračaju kroz tugu i bol koja je temelj našeg života.“