• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.01.2012

O izgradnji kotlovnice na ekološki prihvatljivo gorivo u Maglaju

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić primila je danas načelnika općine Maglaj Mehmeda Mustabašića s kojim je razgovarala o izgradnji kotlovnice na ekološki prihvatljivo gorivo- biomasu u toj općini, a čiju izgradnju sufinancira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.





Ovaj projekat, na kojem se intenzivno radi već nekoliko godina, označav početak realizacije CDM – (Clean Development Mechanism) projekata ,koji su u skladu sa Poslovnikom o radu ovlaštenog tijela (DNA BiH) za provođenje projekata mehanizama čistog razvoja Kyoto protokola Okvirne Konvencije UN o promjeni klime u BiH.
Time će resorno ministarstvo pomoći ne samo u borbi smanjenja stakleničkih plinova, već i upoznati javnost sa mogućnostima grijanja na obnovljiv izvor energije – biomasu, što će u konačnici dovesti do uštede električne energije, povećanja energetske učinkovitost, kao i veće primjene obnovljivih izvora energije.
Ministrica Đurić kazala je da iako ekološki prihvatljiva rješenja u pravilu više koštaju, na dugoročnoj osnovi se puno više isplate.
– Svakako da FMOIT svim svojim aktivnostima želi osigurati zdrav i čist okoliš građanima u BiH. Ovo je prvi projekt koji nudi održivi sustav upravljanja, a uz to povećanu energetsku učinkovitost. Istina je također da se ovakvi projekti ne mogu realizirati preko noći, kao ni postići odmah vrhunski rezultati, ali dugoročno gledano, važno je raditi na projektima koji će očuvati što zdraviji okoliš i te osigurati budućim genaracijama isti, kazala je ministrica Đurić.