• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.08.2015

Aida Olujić – ponos Maglaja

Velike majske poplave, koje su prošle godine pogodile cijelu maglajsku općinu, konačno su iza nas i grad je ponovo počeo „samostalno da diše“. Sjećanja i ožiljci nikada neće nestati u mislima svih građana Maglaja, a niti nesebične i srdačne pomoći naših Maglajlija dijem Europe. Jedna od njih je i gospođa Aida Olujić, velika humanitarka i dugogodišnja radnica Crvenog krsta, koja godinama živi i radi u holandskoj prijestolnici.

Gospođa Olujić, podstaknuta dešavanjima u gradu u kojem je živjela, odlučila je da organizuje humanitarnu akciju prikupljanja pomoći u Amsterdamu, te istu doveze i podijeli građanima općine Maglaj. Pomoć u prikupljanju sredstava obavljala je u osnovnoj školi koju pohađa njena osmogogodišnja kćerka. Potom se u humanitarnu akciju, koja je trajala sedmicu dana, uključilo još osam osnovnih škola iz Amsterdama, a pomoć je sakupljalo ukupno 80% Holanđana.

„ Moja pomoć zbilja je dolazila iz srca i ljubavi prema mome gradu. Uradila sam to što svaki Maglajlija treba da uradi za svoj grad “, kazala nam je ova skromna humanitarna radnica.

Treba istaknuti da je gospođa Aida, zajedno sa svojim saradnicima, obezbijedila šleper od 24 tone, koji su napunili hranom i sredstvima za higijenu i dezinfekciju, te ga dovukla sve do Maglaja kako bi podijelila pomoć najugroženijima u saradnji s Crvenim križom i Merhametom. Prijevoz do Maglaja teže je organizovan, ali u saradnji sa dobrim ljudima diljem Holandije i taj problem je riješen.

„ U Maglaj sam došla isključivo sa namjerom da pomognem ljudima kojima je pomoć zbilja potrebna. Pored Maglaja, a u saradnji sa Crvenim krstom Maglaj i Merhametom, pola pomoći smo podijelili i općini Doboj Jug “, rekla nam je Aida.

Aida Olujić rođena je u Derventi, a u Maglaj se doselila 70-ih godina. Ponosna je majka osmogodišnje djevojčice. Član je krovne organizacije za humanitarnu pomoć u Holandiji, te član organizacijske Platforme za Bosnu i Hercegovinu. Trenutno živi u Amsterdamu.

Za svu nesebičnu pomoć i podršku Maglaju u najtežim danima, Općinski načelnik uručio je gospođi Olujić zahvalnicu kao mali znak pažnje i zahvale za sve ono što je uradila za svoj grad i sugrađane.