• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2015

Čestitka povodom 15. aprila - Dana Armije BiH i 16. aprila Dana oslobođenja Maglaja u II svjetskom ratu

U srijedu, 15. aprila, Bosna i Hercegovina obilježiće 23. godinišnjicu od formiranja Armije RBiH, nosioca otpora agresiji 1992.godine. Na području maglajske općine, prva jednica oružanih snaga formirana je u Kopicama 6. aprila 1992.godine, jedinice Općiskog štaba Teritorijalne odbrane 15.aprila, a Prva maglajska brigada formirana je 6. novembra 1992. godine.
O uspjesima bh kćeri i sinova i Armije daleko se čulo. Mi sudionici tog vremena, to najbolje znamo.
16. aprila je 70. godišnjica oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu. Sedam decenija ovaj datum slavimo kao Dan oslobođenja Maglaja.

Ova dva značajna datuma Maglaj će obilježiti dostojanstveno u znak sjećanja na uspjehe i hrabrost za odbranu maglajskih prostora za život dostojan čovjeka. Položit ćemo cvijeće na sva spomen obilježja i to u „Parku ljiljana“, Prvom šehidu, Civilnim žrtvama rata kao i na biste Ibrišima Obralića, Sulejmana Omerovića. Petra Dokića, partizanska groblja Čakalovac i Novi Šeher te šehidska mezarja i groblja.
U svim školama izvest će se čas historije sa učenicima kao i voditi razgovor iz ratnog perioda 1941-1945 i 1992-1995

Zaborav ne smije prekriti vrijeme koje je prošlo.

Poštovani sugrađani. Koristimo priliku da braniocima, njihovim porodicama i svim gradjanima naše općine čestitamo 15. april – Dan Armije RBiH i 16. april – Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Maglaj
Marko Zelić

Općinski načelnik
Mehmed Mustabašić, prof.