• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.12.2011

Načelnik Mustabašić u Briselu

Općinski načelnik Mehmed Mustabašić boravio je tri dana u Briselu, gdje je prisustvovao konferenciji načelnika evropskih gradova o smanjenju emisije CO2 do 2020.godine (Covenant of Mayors Initiative).



Mustabašić je prisustvovao sastanku na temu „Ko vodi Evropu i njene susjedne zemlje prema pametnom održivom razvoju i inkluzivnom razvoju?“ Uvodničari na sastanku bili su, gradonačelnik Malmea (Švedska), gdin Ilmar Reepalu i Janez Potočnik, član Evropske komisije za okoliš. Na sastanku su govorili i članovi Odbora regija (CoR – Committee of the Regions). Govorilo se o dugoročnom održivom razvoju, zajedničkim aktivnostima i o energetskoj učinkovitosti. Načelni zaključak je bio da, iako ekološki prihvatljiva rješenja u pravilu više koštaju, na dugoročnoj osnovi se isplate i poštuju ekonomski postulat „uraditi više sa manje je isplativo“. Ovaj sastanak se održao u sjedištu Committee of the Regions.
Iz Bosne i Hercegovine je trenutno 13 općina i gradova koji su potpisali Sporazumum načelnika evropskih gradova o smanjenju emisije CO2 do 2020.godine (Covenant of Mayors Initiative): Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Gradiška, Kakanj, Laktaši, Livno, Prijedor, Sarajevo, Travnik, Trebinje, Tuzla i Zenica. Prije potpisivanja potpisnicima su se obratili i, predsjednik Evropskog parlamenta, Jerzy Buzek, Mercedes Bresso, predsjednica CoR, gradonačelnici: Varšave, Tbilisa i Sarajeva (Alija Behmen), zatim Đenove, Ushuaie (ARG), sir Richard Leese, predsjedavajući Vijeća Manchester City-a, načelnik Bukurešta, Milana, kao i predstvanici evropskih institucija za energiju i okoliš.
Da bi pristupila ovoj inicijativi općina Maglaj treba okončati određene aktivnosti, među kojima je i izrada Akcionog plana za energetsku učinkovitost SEAP, čiji je osnovni cilj smanjiti misiju ugljendioksida (CO2) iz svih sektora za više od 20 posto do 2020. godine provođenjem mjera energetske efikasnosti, korištenjem obnovljivih izvora energije, upravljanjem potrošnjom i edukacijom.