• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.07.2024

Saopćenje povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 

Dragi građani Maglaja,

U ovom važnom danu, kada obilježavamo 11. juli kao sjećanje na genocid u Srebrenici, na strašnu agresiju na BiH, na pokušaj nestanka Bošnjaka u BiH, treba da se svi zajedno prisjetimo tog perioda, da odamo počast svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim žrtvama koje su dale svoj život za cjelovitu i jedinstvenu BiH.

Istovremeno pošaljimo poruku mira, tolerancije i zajedništva u čitav svijet s nadom da zločin i sile straha i terora neće više biti mjerilo vrijednosti, da će zavladati mir, ljubav, međusobno poštovanje, tolerancija i da ćemo svi zajedno dati svoj doprinos za mir u svijetu.

Da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica.

Bitno je istaći da nijedan narod nije kolektivno odgovoran za zločine počinjene u prošlosti. Važno je razumjeti da su zločine počinili pojedinci i zločinačke organizacije i zločinački umovi, a ne narodi u cjelini. Zločinci moraju biti privedeni pravdi i odgovarati za zlodjela koja su učinili. Moramo se udružiti kao zajednica kako bismo osudili takve zločine i zajedno radili na izgradnji društva zasnovanog na miru, toleranciji i poštovanju ljudskih prava.

Neka 11. juli bude podsjetnik da se prošlost ne smije zaboraviti, ali i da se iz nje moramo izvući jači, mudriji i zajedno graditi bolju budućnost.

Pozivam sve naše sugrađane, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku, starosnu i svaku drugu pripadnost  da zajedno koračamo u budućnost u miru i slogi, da naš Maglaj bude primjer boljeg življenja onako kako to i zaslužujemo.

Hvala vam što ste dio ove zajednice i zalažete se za mir, toleranciju i svijest o važnosti sjećanja na prošlost, kako bismo novim generacijama obezbjedili sigurnu i bolju budućnost.


Živjela Srebrenica, živio Maglaj i vječno naša Bosna i Hercegovina, dovoljno i duga i široka za sve naše narode i građane.

 

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mirsad Mahmutagić