Loading...

Aktuelnosti iz općine Maglaj

NOVOSTI

Koordinacija mjesnih zajednica novošeherskog kraja Održana prezentacija “Uzgoj malina”
  • Datum : 20.03.2012
  • Napisao : Press
U organizaciji Koordinacije mjesnih zajednica novošeherskog kraja, u prostorijama Osnovne škole „Novi Šeher“ održana je prezentacija na temu "Uzgoj malina".
Gosti prezentatori su bili dipl.ing.agr. Esad Babić i Fikret Javorovac, predstavnici "KLAS" Sarajevo, najveći otkupljivači maline u BiH, dipl.ing.agr. Dragomir Dunđer, stručni suradnik za poljoprivredu iz općine Maglaj, te Edin Šišić i Esad Tutnjić, predstavnici "Udruženja malinara" Željezno Polje.

Šezdesetak mještana je pokazalo interes za uzgoj ove vrste voća, a po riječima stručnjaka iz Sarajeva, Novi Šeher je idelano područje za razvoj jagodičastog voća, posebno maline. Zainteresirani za ovu temu bili su i mještani Ljubatovića, Ponijeva, Matine, Adža, Pira i Grabovice (općina Žepče).

Dogovorena je i posjeta malinarskim nasadima u Željeznom Polju.

Nedavno osnovana Koordinacija mjesnih zajednica novošeherskog kraja vrlo aktivno radi i na drugim projektima u poljoprivredi i infrastrukturi, a sve kako bi se poboljšali uvjeti života stanovništva u ovom pograničnom dijelu općina Maglaj i Žepče, gdje je ujedno zabilježen i prvi masovni povratak prognanika u BiH, što dovoljno govori o dobrim međunacionalnim odnosima Hrvata, Bošnjaka i Srba, a što i jeste jamac dobre buduće suradnje i uspješne koordinacije svih mjesnih zajednica na ovom području.