• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.08.2014

SPARKASSE BANK I JUFA HOTELI NAGRADILI MLADE VOLONTERE IZ MAGLAJA I DOBOJA POSJETOM AUSTRIJI

Nakon prirodne katastrofe, koja je nedavno zadesila BiH, Sparkasse Bank je pokrenula niz humanitarnih aktivnosti, koje su rezultirale pružanjem pomoći najugroženijim kategorijama ljudi.



Imajući u vidu da je u pružanju pomoći Maglaju i Doboju sudjelovao veći broj mladih osoba, pokrenuta je i inicijativa da 20 mladih volontera iz Maglaja i Doboja, članovi Crvenog križa i Omladinske novinske asocijacije(ONA) koji su nesebično pružali pomoć ugroženima, u pratnji dvije odrasle osobe, u periodu od 24.08. - 29.08.2014. godine posjete Deutschlandsberg kod Graza. Kompletne troškove puta, osiguranja, boravka, hrane i sportskih aktivnosti za vrijeme posjete snosi organizacija JUFA iz Austrije. Inače, ova neprofitna privatna zadruga omladinskih i obiteljskih turističkih domova, vlasnik je preko 50 hotela, restorana i gostinskih kuća u Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj, a zbog svoje iznimne prirodne ljepote vrlo su zainteresirani i za BiH.



"S obzirom na kompletnu situaciju u našoj državi i otežane uslove življenja ugroženih u poplavama, smatrali smo da mladost koja je požrtvovano radila na pružanju pomoći Maglaju i Doboju se jednostavno mora nagraditi. S tim u vezi, ponosni smo na ovaj projekt posjete mladih Austriji. U tom smislu se ne zaustavljamo na ovoj akciji i nastavljamo pomagati ugroženim područjima kroz projekte esencijalne za izgradnju i rekonstrukciju gradova kako bi im u najmanju ruku vratili stari sjaj", izjavio je Kenan Đonko, direktor Direkcije za marketing komunikacije i kvalitet usluge Sparkasse Bank u BiH.



Vrijedno je spomenuti i to, da će Sparkasse Bank samo u Maglaju investirati cca 150.000,00 KM za sanaciju i rekonstrukciju Kino-dvorane Doma kulture“Edhem Mulabdić“. Zasigurno, ovom vrijednom donacijom, Sparkasse Bank je na najljepši način ponovo pokazala svoju istinsku brigu za Maglajlije dajući uzor i drugim bankama da slijede njihove humane i plemenite aktivnosti. Ako je sudeći po onoj narodnoj “U muci se poznaju junaci“ onda Sparkasse Bank zaslužuje sve pohvale i u potpunosti je opravdala epitet lidera bankarstva u BiH.

"Zaista smo zahvalni Sparkasse Bank na vrijednoj donaciji za sanaciju naše Kino sale Doma kulture u Maglaju ali i JUFA hotelima jer su prepoznali i nagradili napore naše omladine u čišćenju poplavljenih područja i podjeli humanitarne pomoći. Nadam se, da će ovo biti jedan dobar primjer i ostalim bankama, domaćim i inostranim kompanijama ali i nekim našim razvijenijim općinama u BiH za ovakve ili slične poduhvate jer uvijek postoji više načina da se pomogne našem ugroženom stanovništvu samo ako se iskreno želi pomoći", izjavio je Mehmed Mustabašić, načelnik općine Maglaj.