• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.10.2011

UPRILIČENA SVEČANOST U POVODU POČETKA RESTAURATORSKO – KONZERVATOSRKIH RADOVA NA ZAŠTITI I OČUVANJU KALAVUN JUSUF PAŠINE / KURŠUMLIJA DŽAMIJE

Nakon što je prije 15-tak godina švedska SIDA izdvojila milion KM za obnovu kupole i šerefeta i zamjenu oštećenog stuba te nakon što su općina Maglaj i Vlade Federacije i ZDK uložile oko 320 hiljada KM u daljnju obnovu, Turska uprava za medjunarodnu saradnju i razvoj - TIKA ulaže milion KM u treću i četvrtu fazu restauracije i konzervacije na zaštiti i očuvanju ovog nacionalnog spomenika kulture nulte kategorije, dok je izvodjenje radova povjereno firmi USRA iz Burse (Turska). Koordinatori u projektu biće Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavod za zaštitu spomenika FBiH pod čijim se budnim nadzorom već više od decenije restaurira ovaj objekat. Kako je predvidjeno, u samom enterijeru džamije uradiće će slikarske dekoracije – baš kakve su bile u vrijeme kada je džamija sadradjena, a urediće se i harem.
„Ova džamija je simbol naše prošlosti, ali i putokaz naše budućnosti“, rekao je na svečanosti Izudin ef. Kruško, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj. „Puno smo radili na restauraciji starih objekata – ne samo u Turskoj nego i izvan njenih granica. Zadovoljstvo nam je što je firmi URSA povjeren i ovaj vrijedni projekat“, izjavio je Ramazan Uslu, generalni direktor firme USRA.
Prema riječima dr Zulkufa Oruča, direktora TIKA – BiH, u svakom kamenu, u svakoj šari ove prelijepe džamije ispisana je zajednička historija turskog i bošnjačkog naroda, leži zajednička prošlost, ali i budućnost. „Danas zajednički započinjemo dobro djelo i ostavljamo ga našoj djeci“, kazao je Oruč.



Izaslanik reisu-l-uleme mr Mirsad ef Kalajdžić u znak zahvalnosti dr Zulkufu Oruču uručio je rukopis Kurana Fadil-paše Šerifovića, koji je uradjen u Istanbulu i čiji se original čuva u GaziHusrev begovoj biblioteci.
Ako se uporede dimenzije objekta sa debljinom zidova, onda se vidi da debljina zida čini njenu širinu i dužinu. Ako se to pomnoži dobije se broj 99 – broj koji označava broj božijih imena. Svaki kamen od kojeg je džamija sazidana klesan je namjenski za odredjeno mjesto.

Pored općinskih zvaničnika, premijera Vlade ZDK Fikreta Plevljaka, potpredsjednika RS Enesa Suljkanovića, uleme, svečanosti su prisustvovali i Lidija Mičić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, delegacija mešihata IZ u RH, velečasni Jakov Filipović, župnik maglajske župe, jerej Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije te brojni gradjani.





Kalavun Jusuf-pašina džamija Kuršumlija u Maglaju spada medju najljepše potkupolne džamije u Bosni i Hercegovine i biser je osmanske arhitekture. Kada je tačno sagradjena i ko je bio vrijedni neimar – ne zna se, jer je tarih koji je stajao iznad ulaza nestao u vrijeme prodora princa Eugena Savojskog u Bosnu.