• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.04.2014

Posjet Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i proizvodno-prerađivačkim kapacitetima firme Frutti-Funghi d.o.o. u Visokom

Dana 26.03.2014. godine predstavnici Općine Maglaj su posjetili Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu i proizvodno-prerađivačke kapacitete firme Frutti-Fungi d.o.o. u Visokom. Posjet je organiziran u cilju upoznavanja sa mogućnostima razvoja proizvodnje i otkupa jagodičastog i bobičastog voća (malina, kupina, borovnica, ribizla, ogrozd, josta, jagoda, aronija i dr.), na području općine Maglaj.
Obilazak oglednog proizvodnog polja i naprijed navedenih proizvodno-prerađivačkih kapaciteta u Visokom, je predvođen profesorom sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta g-dinom Adnanom Maličevićem i koordinatorom odjela za voće i povrće u projektu FARMA, USAID organizacije g-dinom Veliborom Trifkovićem. Proizvodnja jagodičastog voća u regiji je u ekspanziji, jer je potražnja na europskom i domaćem tržištu sve veća, pa tako rastu i potrebe za novim količinama ovog voća sa izrazito visokim nutritivnim i ljekovitim svojstvima.



Pokusni staklenik Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu



Laboratorij




Plantaža visokožbunaste Američke borovnice u Visokom, površine 40 dunuma (Frutti-Funghi d.o.o. Visoko)



Proizvodnja sadnica plantažne šumske jagode (Frutti-Funghi d.o.o. Visoko)