• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  04.03.2014

Informacija sa održanog sastanka

Dana 03.03.2014.godine u Sali Općinskog načelnika sa početkom u 11,00 sati održan je zajednički sastanak na temu: Rješavanje problema najteže oboljelih osoba na području općine Maglaj.
Sastanku su prisustvovali: predstavnici JU" Dom zdravlja Maglaj", predstavnici Općine, predstavnici JU" Centar za socijalni rad" i predstavnik Grupe građana najteže oboljelih osoba na području općine Maglaja, g-din Amir Mačković.



Komisija za sagledavanje stanja na terenu za najteže oboljele kategorije građana općine Maglaj imenovana od strane Općinskog načelnika u periodu od 12. 02. do 24.02.2014. godine posjetila je 52 porodice, nakon obavljenih posjeta i sagledavanja stambenih, materijalnih i zdravstvenih uslova u kojima ti ljudi žive, konstatovala je slijedeće:

- od ukupnog broja posjećenih 9 porodica nemaju nikakvih primanja, 32 porodice ostvaruju pravo na ličnu invlidninu i dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica pri Centru za socijalni rad Maglaja, 6 porodica živi od penzije, 5 porodica od plate i invalidnine.
- 10 porodica nema prilagodjene stambene uslove za invalidno lice, a 5 porodica nema uopšte riješeno stambeno pitanje, dok ostali broj lica živi u zadovoljavajućim stambenim uslovima,
- za 27 lica su potrebna ortopedska i druga pomagala (kolica mehanička i specijalna, dušeci, stolice, štake, štapovi za slijepa lica, proteze, ortopedske cipele, kreveti i jastuci, pempasi, hodalice, vozilo prilagodjeno invalidnoj osobi),
- za sva lica koja su posjećena potrebni su lijekovi koji se plaćaju kako za osnovne bolesti tako i za propratne,
- za troje djece roditelji su izrazili potrebu za posjetom i boravkom u Dnevnom Centru u Maglaju,
- 16 lica je izrazilo potrebu za fizikalnim tretmanom u kući, kućnim posjetama ljekara opšte prakse i korištenjem kola hitne pomoći, banjskim liječenje i kontrolnim pregledima,
- za 10 lica je potrebno liječenje van Kantona i države.

Nakon toga dala je slijedeće prijedloge za rješavanje:

1. Obezbjedjenje naknade u visini prosječno ličnog dohodka na nivou Federacije BiH za jednog od roditelja ili staratelja koji se brine o bolesnoj osobi, a onemogućen je da obavlja svoje poslove.
2. Obezbijediti besplatne lijekove kako za osnovnu tako i za dodatnu terapiju, korištenje vozila hitne pomoći za kontrolne preglede, kao i ljekara za kućne posjete i fizikalni tretman.
3. Proširiti listu ortopedskih pomagala za specijalna invalidska kolica i pempase.
4. Omogućiti ovoj kategoriji lica od strane zdravstvene ustanove ostvarivanje prava na ortopedska i druga pomagala.
5. Rješavanje prilaza i boravišnog prostora i prilagodjavanje postojećeg teško oboljelim licima.
6. Omogućavanje djeci sa posebnim potrebama besplatnog prevoza za Dnevni centar kao i boravak u istom.



Na ovom zajedničkom sastanku jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi Komisije i odlučeno je da se ide u proceduru izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
- Dom zdravlja Maglaj je dobio zadatak da upozna teško oboljele građane o njihovom statusu-pravima iz postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti a koje se tiću pregleda,kontrola,kućnih posjeta,ostvarivanja ortopedskih i drugih pomagala, fizikalnih tretmana u kućnim uslovima i ostalih prava.
Obavještavaju se građani da se za upute po gore navedenom jave na broj telefona Dom zdravlja Maglaj: 032/603-039- glavna sestra.
- Nadležna općinska služba se obavezuje da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona prema višim nivoima vlasti, a odnose se na:
1. obezbjeđenje naknade u visini prosječnog lićnog dohodka na nivou FBiH za jednog roditelja – staratelja invalidnog lica,
2. obezbjeđenje besplatnih lijekova kako za osnovnu tako i za dodatnu terapiju i proširenje liste ortopedskih pomagala za specijalna invalidska kolica i pempase i prilagođanje osnovnih stambenih uvjeta invalidnoj osobi.