• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.01.2014

Održana prezentacija vinove loze i u Novom Šeheru

U narednih 10 godina na području Žepča, Maglaja i Zavidovića planira se zasaditi cca 1 000 ha vinove loze, izgraditi vinariju i registrirati zadrugu vinogradara



U subotu, 04. 01. 2014. godine u prostorijama O. Š. “N. Šeher“ u Novom Šeheru održana je prezentacija o mogućnostima podizanja nasada vinove loze na novošeherskom području.
Nakon uvodnih riječi koordinatora prezentacije, Marinka Kelavića i Dragomira Dunđera, stručnog suradnika za poljoprivredu Općine Maglaj, nazočnim se obratio Vinko Zovko, inicijator ideje i dugogodišnji poduzetnik iz Žepča.
U jednosatnom izlaganju gosp. Zovko je upoznao sve zainteresirane potencijalne uzgajivače vina o načinu pripreme zemljišta, sadnom materijalu i renomiranim sortama vina koje bi mogle uspijevati i kod nas. Izvršena je i detaljna projekcija o načinu sadnje i održavanju vinove loze te o samoj berbi i preradi grožđa.
Na prezentaciji je prikazan i plan izgradnje vinarije na našem području koja će koštati cca 50 mil. eura te funkcioniranje buduće zadruge vinogradara na ovim prostorima. Uz sigurnost otkupa grožđa, svim proizvođačima se jamči ista otkupna cijena grožđa kao što je i u Hrvatskoj, Italiji ili bilo gdje u Europskoj uniji jer sva proizvodnja vina bi se plasirala na EU tržište.


Prezentator Vinko Zovko i Janko Đuzel, ( u pozadini) naši poduzetnici s registriranim firmama u Italiji, inicijatori cijelog projekta u kojeg su spremni uložiti značajna financijska sredstva te u cijeli projekt uključiti i poznate talijanske proizvođače vina


Po riječima prezentatora Zovke, našim ljudima se nude tri opcije sudjelovanja u ovom projektu. Prva opcija, je mogućnost da sami zasade vinograd na svom zemljištu i gospodare proizvodnjom i cijeloj dobiti od prodaje grožđa, što se i preferira, a druga i treća, rezervna opcija, je mogućnost da svoje zemljište (ako je na pogodnoj lokaciji) iznajme ili prodaju budućoj zadruzi vinogradara.
Ovu prezentaciju vinove loze, s velikim zanimanjem, su pratili i Marko Zelić, predsjednik OV Maglaj i Pero Mamić, zastupnik u Skupštini ZDK. I po njihovom mišljenju, ova inicijativa je vrlo zanimljiva, obećavajuća i zaslužuje ozbiljan pristup i dodatnu edukaciju naših mještana. Vjeruju u čestitost ljudi novošeherskog kraja kojima, svakako, treba pomoći da žive od rada svojih ruku i na svojoj, vlastitoj zemlji.


M. Kelavić,prof.