• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.10.2011

Premijer Zeničko-Dobojskog kantona posjetio novošeherski kraj

Juče je premijer ZDK, Fikret Plevljak, u pratnji ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Mirka Trifunovića, načelnika Općine Maglaj Mehmeda Mustabašića i predstavnika resorne službe koja se bavi povratkom, posjetio Novi Šeher a posebno naseljena mjesta Lugove, Beše i Brezove Dane.



Cilj posjete bio je upoznavanje sa potrebama povratnika u segmentima održivog povratka i sanacije glavnog putnog pravca koji preko navedenih naselja povezuje Federaciju BiH i Republiku Srpsku, odnosno općine Maglaj i Teslić.
Na dionici puta u Lugovima, razgovaralo se i sa predstavnicima naseljenih mjesta Komušina i Kamenica iz Republike Srpske.
Nakon toga, upriličeni su sastanci u Bešama i Brezovim Danama na kojim su premijer, ministar i načelnik dali podršku povratku, dok su povratnici iznijeli probleme sa kojima se susreću na tom području, kao što su: putna infrastruktura, vodosnadbjevanje, kao i sigurnost samih povratnika zbog nepostojanja odjeljenja policije u Novom Šeheru.
Na povratku, delegacija je posjetila i sportsko-školsku dvoranu u Novom Šeheru gdje je premijer sa svojim saradnicima čestitao Općini Maglaj na dobrom projektu, kvalitetno izvedenim dosadašnjim radovima i obećao pomoć za njen završetak i puštanje u funkciju a na dobrobit svih stanovnika novošeherskog kraja.



I na kraju delegacija je posjetila i firmu „BUDO-EXPORT“ u Novom Šeheru i razgovarala sa vlasnikom Dragom Budimirom. On je iznio probleme sa kojima se susreće u svom radu, i zatražio potporu jer zapošljava veliki broj povratnika sa tog područja.
Premijer je obećao podršku i najavio ponovnu posjetu u narednom periodu.