• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.11.2013

Početak projekta „Migracije i razvoj“

Općina Maglaj među 10 BH općina, uključena u projekat „Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini“ koji provode u partnerstvu Ambasade Švicarske, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH.

Projekat ima za cilj stvaranje pogodnih uslova za socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica uz iskorištavanje potencijala migracija i saradnju sa dijasporom.
U cilju izgradnje potrebnih kapaciteta i povoljnog okruženja, ovaj projekat će kroz proces strateškog planiranja, kao i efektivne realizacije lokalnih prioriteta, obezbjediti potrebne instrumente i održivost projektnih aktivnosti.

Procjena da izvan domovine danas živi 1.471.597 ( uključujući i druge i treće generacije iseljenika) Bosanaca i Hercegovaca, što predstavlja 39% od ukupnog broja stanovnika koji trenutno boravi u zemlji.
Uzimajući u obzir da se radi o često visoko obrazovanim licima, radnicima sa specijalističkim i deficitarnim zanimanjima i znanjima, novim idejama, mogućnostima privrednog i kulturnog povezivanja i dr. evidentan je veliki potencijal i mogući uticaj dijaspore na razvoj zemlje u svim sferama života.
Sve su to razlozi za jasno izraženom potrebom za usmjeravanje značajne pažnje i resursa ne strateški pristup migracijama i saradnji sa dijasporom.