• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  19.11.2013

I u Novom Šeheru obilježena 22. obljetnica pada Vukovara

U mnogim gradovima i mjestima diljem Hrvatske ali i diljem BiH pale se svijeće povodom 22. obljetnice pada Vukovara


Sjećanja na genocid „Bitka za Vukovar” je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga, od kolovoza do studenog 1991.godine.
Tijekom opsade grada poginulo je 1739 branitelja i civila, preko 2 500 je ranjeno, a cca 8 000 ih je odvedeno u srpske konc-logore u Srbiju. Na žalost, za sudbine mnogih od njih još i danas se traga. Iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22 000 Hrvata i nesrba.
Vukovar je doživio stravičnu sudbinu od onih, koji su četiri godine kasnije počinili još stravičniji zločin i u našoj Srebrenici.
Paljenjem svijeća i na središnjem novošeherskom spomen-obilježju odata je počast svim žrtvama Vukovara, ali i svim žrtvama rata u Hrvatskoj, BiH i cijelom svijetu. Žrtve su žrtve i zaslužuju svako poštovanje bez obzira kojoj vjerskoj ili nacionalnoj skupini pripadale. Nedavna ratna dešavanja na prostorima gotovo cijele bivše Jugoslavije su nam i najbolja pouka do čega sve ljudska i međunacionalna mržnja može dovesti.
Stoga, gradimo mir uz uzajamno praštanje, toleranciju i jačanje međunacionalnog dijaloga i uvažavanja jer jedino tako čuvamo, gradimo i volimo svoju BiH.



Marinko Kelavić, prof.