• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.10.2011

U Maglaju boravila delegacija općine Tovarnik (RH)



Danas je u općini Maglaj boravila delegacija općine Tovarnik, Republika Hrvatska, na čelu sa općinskim načelnikom Jakobom Asićem. Tokom susreta sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem i njegovim saradnicima razmjenjena su iskustva i projekti koje bi ove dvije općine mogle kandidovati prema IPA fondovima.

Nakon sastanka, općinski načelnici su izjavili :

Jakob Asić: “ Tovarnik je mala općina, koju nije mimioišao nesretni rat. Imamo dobre potencijale vjetar, vodu, sve uslove za proizvodnju zdrave hrane koja je danas u svijetu sve skuplja. Stupili smo u kontakt sa predstavnicima općine Maglaj i nadam se da ćemo naći zajednički interes na planu prekogranične saradnje Hrvatske i BiH, preko lokalnih jedinica. Moramo koristiti ta europska sredstva koja nam se nude, moramo ih znati uzeti, a to ćemo znati ako imamo kvalitetne projekte. Komunikaciju nije teško uspostaviti ako se to zaista želi. Meni nikada problem nije bio koje smo vjere, nacionalnosti i to, a vidim da to ni ovdje nije problem, ako se ljudui povežu oni imaju i zajedničke interese. Trebamo se povezivati bez obzira gdje bili i ma ko bili.”



Mehmed Mustabašić : “Drago mi je što je ova delegacija posjetila Maglaj. U pripremi i realizaciji velikih projekata imaju značajno iskustvo i uspješnu razvoju agenciju. Prioritet za općinu Maglaj je projekat toplifikacije grada Maglaja i to je prvi projekat koji ćemo pokušati zajednički kandidovati prema europskim fondovima, ne zanemarujući ni razvoj turizma, poljoprivrede, izgradnje brana itd...Radili su na višemilionskim projektima, imaju iskustva i mi se nadamo da ćemo uspjeti ući u neke velike projekte Europske unije”.


Pored načelnika Asića i njegovih saradnika, Maglaj je posjetio i voditelj Ureda za međunarodnu saradnju Tomislav Planenić “ Ovdje vidimo da postoji mogućnost za partnerstvo, iznio sam par prijedloga koji su interesantne i Maglaju. Ovo je inicijalni sastanak i nadam se da ćemo do 05. decembra uspjeti aplicirati zajednički projekat, da ćemo procedure što prije okončati, a time potaknuti i buduću saradnju. Potrebe i jednih i drugih su velike, ta sredstva ponekad izgledaju teško dostupna, tu javne institucije moraju biti te koje će biti nositelji projekata i te rezultate prenijeti na druge, jer privatnici su još uvijek ograničena mogućnost korištenja”.