• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.12.2022

Održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Maglaj

 

Dvadeset druga redovna sjednica Općinskog vijeća Maglaj održana je 20.12.2022. godine. Vijećnici su razmatrali sedamnaest tačaka Dnevnog reda, s tim što je petnaesta tačka dopunjena  Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju/organiziranju Općinskih službi za upravu Općine Maglaj.

Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta/Proračuna Općine Maglaj za 2022. godinu, zatim Budžet/Proračun Općine Maglaj za fiskalnu 2023. godinu,  Odluka o izvršavanju Budžeta/Proračuna Općine Maglaj za fiskalnu 2023. godinu i Odluka o utvrđivanju vrijednosti boda komunalne naknade za 2023. godinu

Nadalje, usvojen je Nacrt Odluke o naknadama za vatrogastvo i slijedi javna rasprava po dokumentu u narednih 30 dana, kao i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o javnom redu i miru.

U sedmoj tački, Davanje saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora KJD d.o.o. Maglaj o izmjenama Odluke o cijeni vode i odvodnji kanalizacije, donesen je zaključak u kojem se zadužuje resorna općinska služba da uz stručnu pomoć Komunalnog javnog društva pripremi egzaktnu analizu, koja će biti prilog uz Nacrt Odluke o povećanju cijena vode i kanalizacije, te da se takav dokument upućuje u javnu raspravu, koju je potrebno provesti u roku od 30 dana. Također, donesen je zaključak da se u što kraćem roku dostavi Nacrt Odluke o cijeni odvoza smeća na području općine Maglaj, koji će također, imati svoju adekvatnu analizu i biti upućen u javnu raspravu.

U nastavku sjednice, Damir Bašić, član Upravnog odbora JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj razriješen je dužnosti, a Irma Basor imenovana je za člana Upravnog odbora JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj na kraći period. Usvojena je Odluka o pokretanju procedure izbora i imenovanja na pozicije u reguliranim organima Općine Maglaj (jedan član Upravnog odbora JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj), te Rješenje o imenovanju Komisije za izbor na upražnjene pozicije u reguliranim organima Općine Maglaj (jedan član Upravnog odbora JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj).

Na dvadeset drugoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj, usvojen je Godišnji plan potencijalnih JPP projekata za 2023. godinu, Srednjoročni plan potencijalnih JPP projekata za 2023-2025. godina, Zaključka o obustavljanju postupka po zahtjevu Muratović (Šaćir) Fadile iz Maglaja, te Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju/organiziranju Općinskih službi za upravu Općine Maglaj. Također, data je saglasnost za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji službi za upravu Općine Maglaj. Donesen je zaključak da je potrebno otkloniti materijalne i tehničke greške o kojima se govorilo u izlaganjima, te da se obaveže predlagač da razmotri sve iznesene sugestije i da ih eventualno ugradi u izmjene, koje bi nastale na ovom Pravilniku u nekom narednom periodu.

Analiza stanja i funkcionisanja mjesnih zajednica na teritoriji općine Maglaj primljena je k znanju. Donesen je zaključak o nagrađivanju mjesne zajednice i pojedinaca, koji su tokom 2022. godine postigli najbolje rezultate, te time doprinijeli razvoju svoje mjesne zajednice, a na osnovu kriterija koje usvoji Općinsko vijeće.

Informacija o radu JU „Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK“ za 2021. godinu sa finansijskim pokazateljima utroška sredstava iz Budžeta Općine Maglaj, također je primljena k znanju.

Na kraju sjednice, postavljena su vijećnička pitanja i vijećničke inicijative.