• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.11.2022

Obilježena trideseta godišnjica oslobodilačke akcije Spahića gaj

 

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na spomen obilježje Spahića gaj obilježena je godišnjica oslobodilačke akcije, koja se desila 17. novembra 1992. godine na tadašnjoj koti Simanov grob. Brojne delegacije odale su dužnu počast i prisjetile se šehida i poginulih boraca koji su stradali u toku akcije.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je kako Maglaj nema pravo na zaborav.

„Septembarski dani otpora su manifestacija koja ima najveći značaj. Ponosimo se svojom časnom i herojskom odbranom. Zbog svih nas koji se nalazimo danas ovdje, a posebno zbog porodica koje su nakon ove i ostalih bitaka ostale zauvijek u suzama, Maglaj nema pravo na zaborav“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Fatima Mahmutagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, istakla je da mlađe generacije moraju poštovati historiju Maglaja.

„Žao mi je što nemamo knjigu o ratnom putu naše jedinice, jer je s razlogom dobila počasni naziv Viteška. Maglaj ne smije zaboraviti historiju i mlađe generacije moraju poštovati sve što je učinjeno u periodu 1992.-1995. godine“, rekla je Mahmutagić.

Hajdar Lošić, komandant Protivdiverzantnog voda (PDV) Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Maglaj, rekao je kako su, u dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji, oslobodili veliki dio privremeno zauzete teritorije.

„Smjenjivala su se četiri godišnja doba. Akcija je tiho planirana u jednom maglajskom podrumu. Učesnici akcije nisu znali gdje idu i da upravo taj dan zaustavljaju jaku agresorsku ofanzivu, te dijelom mijenjaju tok odbrane. U ovoj dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji, mi smo oslobodili veliki dio privremeno zauzete teritorije na tadašnjoj koti Simanov grob“, rekao je Lošić.

Obilježavanjem tridesete godišnjice oslobodilačke akcije Spahića gaj završena je manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95.“