• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  04.11.2022

Obilježena trideseta godišnjica formiranja prve maglajske brigade

 

Svečanom akademijom, koja je održana u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“, obilježena je trideseta godišnjica formiranja prve maglajske brigade.

Nedim Ibrahimefendić, predstavnik Udruženja „327.Viteška“ Maglaj, istaknuo je da ovaj datum obilježava jednu: epohu, vrijeme, događaje i sudionike, koji su: sehara snova, patnje, radosti i tuge.

„Naši borci ispisali su historiju ovih prostora, neviđenu hrabrost, izdržljivost, prkos i slobodu. Period iza nas je opisao borbu protiv dva agresora, istovremeno borili smo se protiv gladi, iscrpljenosti i umora, ali i vojno-tehničke dominacije agresorskih snaga. To smo sve pobijedili i sačuvali slobodu. Zato kada god izgovorimo ime Maglaj ili pomislimo na njega, dodajmo i grad heroj“, rekao je Ibrahimefendić.

Džemal Merdan, general i zamjenik komandanta Trećeg korpusa Armije R BIH, rekao je da se mora njegovati kultura sjećanja na sve borbe za BiH.

„Njegujući kulturu sjećanja na sve borbe za BiH, neće se ponoviti ratna golgota iz perioda 1991.-1995. godine. Danas je potrebno jedinstvo svih bosanskohercegovačkih snaga za očuvanje BIH. Obilježavajući ovako značajan datum, trebamo poručiti svima koji ne žele BiH,  da ćemo se svim zakonski raspoloživim sredstvima boriti protiv podjele i da ćemo čuvati suverenitet, teritorijalni integritet i cjelovitost jedine nam države BiH“, rekao je general Merdan.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, istaknuo je da se istina mora pričati, kako se ne bi ponovila historija.

„Protiv agresije na BiH, borili smo se časno i herojski. Nije bilo zločina, kao što je to bilo s druge strane. Mlađim generacijama moramo pričati istinu, kako se ne bi historija ponovila. Ne zaboravimo sve ove slike koje smo vidjeli danas, ali posebno ne zaboravimo one slike koje pamtimo, te koje nisu nigdje snimljene“ rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Povodom tridesete godišnjice formiranja prve maglajske brigade dodijeljene su zahvalnice: Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Maglaj, Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti Općine Maglaj, izviđačko-diverzantskoj četi 327. Viteške brdske brigade i maloljetnom borcu Seadu Karabegoviću.

Također, dodijeljene su i nagrade za najuspješnije radove na temu: „Domovina se srcem brani“. Treću nagradu dobio je Eldar Muminović iz Prve osnovne škole Maglaj, drugu nagradu dobila je Amra Mujdža iz Osnovne škole „Novi Šeher“ i prvu nagradu dobila je Džana Kalabić iz Osnovne škole „Maglaj“.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su: Azahari Omersoftić, Adis Mujanović, Maja Mešić, Anida Isić i Faruk Kolonić.

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana.