• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  05.11.2021

Obilježena godišnjica formiranja prve maglajske brigade

 

Danas je obilježena 29. godišnjica formiranja prve maglajske brigade u organizaciji Udruženja 327. Viteške brdske brigade i pod pokroviteljstvom Općine Maglaj.

U ime Udruženja prisutnima se obratio Nedim Ibrahimefendić i kazao je da kada god se izgovori ime Maglaj, treba dodati grad heroj.

„Dani poput ovog, kada obilježavamo i vraćamo u sjećanje fragmente ratnog perioda 1992-1995.godin, uvijek iznova ispunjavaju nas iskrenom emocijom tuge za naše šehide/poginule borce i civile, ali i ponosa za sve ono što smo postigli-slobodu. Zato kada god izgovorimo ime Maglaj ili pomislimo na njega, dodajmo-grad heroj“, kazao je Ibrahimefendić.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da je Maglaj izašao kao nepokoren grad koji s ponosom i danas pamti i prenosi priče o herojstvu na naredne generacije.

„Maglaj, grad heroj, pamti te strašne, ali veličanstvene dane. Uvijek ističem da je časno biti pripadnik brigade koja nije činila zločine, niti vršila agresiju, čiji je jedini cilj odbraniti i očuvati domovinu. I uspjeli smo. Koliko god je taj period za sve nas izuzetno težak, Maglaj je izašao kao nepokoren grad koji s ponosom i danas pamti i prenosi priče o herojstvu na naredne generacije, jer ne smijemo nikada zaboraviti herojstvo naših šehida i boraca koji su hrabro stajali na liniji odbrane i štitili svoje porodice“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Vojnički orkestar 327. Viteške brdske brigade formiran je naredbom Štaba brigade 23. septembra 1993.godine od dijela maglajskih muzičara, koji su se u tom periodu nalazili u gradu. Orkestar su činili Enver Softić, rahmetli Elvir Kahriman, Adnan Čajić, Adis Mujanović, Azahari Omersoftić i Memsud Memso Hasanić. Na Akademiji se predstavio mali dio ekipe Azahari Omersoftić i Adis Mujanović, koji su prisutne pjesmom vratili u period 1992-1995.godine.

Udruženje 327. Viteške brdske brigade je povodom ovog značajnog datuma dodijelilo zahvalnicu Ratnoj bolnici Maglaj koju je preuzela dr. Jasminka Smajlagić tadašnja načelnica bolnice i dr. Elvir Vehabović direktor Doma zdravlja Maglaj. Također zahvalnicu je dobio i Hamzalija Mimo Terzimehić, a plaketu posthumno Halil Osmanagić.

Prije početka Akademije, predstavljena je izložba ratnih fotografija i položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana.