• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.06.2013

HKUD “GROMOVNIK“ N. Šeher oduševio na Baranjskom bećarcu u Hrvatskoj

U subotu, 01.06.2013. god. u baranjskom mjestu Gajić (općina Draž) održan je tradicionalni „17. Baranjski bećarac“. Uz brojne i višednevne kulturno-turističke manifestacije održan je i nastup KUD-ova. Počasni i jedini gost ovogodišnjeg baranjskog bećarca iz BiH, je bio upravo naš HKUD“Gromovnik“ iz Novog Šehera.



Svojom izvedbom svatovskih običaja oduševili su više od 1 000 posjetitelja ovog najznačajnijeg kulturno-turističkog događaja u ovom dijelu Hrvatske. Ovo je bila prigoda da se po prvi put javnosti predstave i mladi Gromovnici, polaznici Tečaja folklora, šargije, dvojnica i violine koji se upravo provodi kroz projekt “Tradiciju baštinimo, a tenis igramo, za razvoj turizma, sve od srca damo“, a realizira se u okviru projekta “Past for the Future“ (Prošlost za budućnost) kojeg financira Europska unija, a implementiraju ga REZ Agencija iz Zenice u partnerstvu sa Općinom Maglaj.



Nastupu KUD-ova prethodila je i sv. misa koju je predvodio naš fra Ivan Pervan iz N. Šehera. Ovo je samo još jedan pokazatelj da prijateljski odnosi, koje već godinama gaje članovi našeg Gromovnika i članovi KUD-a „Seljačka sloga“ Gajić (RH), idu uzlaznom putanjom.
Dokaz k tome jest i iskazana spremnost načelnika općine Draž, gosp. Stjepana Šašina, kao i Pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, g-đe Silve Wendling, da ovu, kulturnu suradnju pojačaju i s gospodarskom suradnjom Maglaja i općine Draž kao i cijele Osječko-baranjske županije u kojoj ima ukupno 42 općine.
Naravno, iskrene pozdrave i spremnost za bolju, prekograničnu suradnju naših domaćina iz Hrvatske sa Maglajem, članovi HKUD “Gromovnik“ N. Šehera će rado prenijeti i našim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, u želji da, uz kulturnu, ostvarimo i svekoliku, a osobito gospodarsku, suradnju i brži razvoj našeg Maglaja.