• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  26.02.2021

Obilježen Dan nezavisnosti BiH i održan Izbor sportiste općine Maglaj

 

 

Danas je prigodnom Akademijom obilježen Dan nezavisnosti BiH i održan Izbor sportiste općine Maglaj. Na samom početku prisutnima su se obratili Svjetlana Zamboni-Radovanović predsjedavajuća Općinskog vijeća i Mirsad Mahmutagić načelnik općine.

Svjetlana Zamboni-Radovanović kazala je da je budućnost države u povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da se generacijama koje dolaze ostavi stabilan okvir za napredak.

„Danas je na nama odgovornost da zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja i u skladu referendumskog pitanja, nastavimo graditi Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, naprednu i sigurnu državu, kroz jačanje institucija vlasti, privrednog i ekonomskog razvoja. Neka nam dugo živi naša jedina domovina, sretna u svojoj slobodi, progresivna u svojim ciljevima i ponosna na one koji su svoje živote dali za nju, za nas i bolje sutra“, kazala je Zamboni-Radovanović.

Načelnik općine  istakao je kako se na zreo način treba suprostaviti svim pokušajima podjela koje se nameću, bile političke ili ideološke.

„Bosna i Hercegovina je naša, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas, onda zbog generacija koje dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od svoje zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu upravo za njih“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Ovom prilikom dodijeljena su i sportska priznanja u pet kategorija: sportista, sportska ekipa, sportista invalid, sportski radnik i priznanje za razvoj omladinskog sporta.

Najuspješniji u kategoriji za razvoj omladinskog sporta su KK “Maglaj“, Škola odbojke Odbojkaškog kluba Maglaj- sekcija novi Šeher i trener Almir Jašić i selekcija Škole rukometa RK „Maglaj“ 2008. i mlađi sa trenerom Mariom Ninkovićem.

U kategoriji sportski radnik najuspješniji su Ermin Bajrić trener RK “Maglaj“, Damir Bašić trener KK “Maglaj“ i Izudin Husanović predsjednik Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom Maglaj.

Priznanja za najuspješnijeg sportistu invalida dodijeljena su nedavno preminulom Fuadu Vrgovčeviću ( član Saveza za sport i rekreaciju invalida ), Rami Bradariću ( član Invalidsko-odbojkaškog kluba „Autoservis Huso“ ) i Samiru Fetiću ( član član Invalidsko-odbojkaškog kluba „Autoservis Huso“ ). U ime Fuada Vrgovčevića, priznanje je primila njegova kćerka Irma, na koju je njen otac prenio ljubav prema sportskom ribolovu.

Za najuspješnije sportske ekipe priznanja su dobili Invalidsko-odbojkaški klub „Autoservis Huso“, kadeti NK "Natron“ i omladinske selekcije Streljačkog kluba Maglaj sa trenerom Senadom Mujanovićem.

Titule najuspješnijih sportista općine Maglaj ponijeli su Edo Mehinagić ( član RK “Maglaj“ ), Imad Hrnjičić ( član Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom Maglaj-kategorija zdravi ) i Ajna Bradarić ( članica Odbojkaškog kluba Maglaj ).

U muzičkom dijelu prisutnima se predstavio Benjamin Hasanić, profesor muzike, a Rejhan Efendić premijerno je izveo pjesmu „Moj grad-moja radost“ koju je napisala Anida Isić u okviru projekta „Malo ljeta usred zime“ JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“.

 

Program obilježavanja 1. marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine počeo je jutros polaganjem cvijeća na Trg Alije Izetbegovića, spomen ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, partizansko groblje Čakalovac, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje civilnim žrtvama rata i spomen obilježje u Novom Šeheru. Prije akademije delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste.